Tuesday, June 30, 2009

Piknik B. Sentosa


Layan roti canai lepas futsal. Kat tepi longkang, bawah pokok rendang, hirup teh o panas sambil peluh tersejat dek angin sepoi-sepoi bahasa. Memang klasik.


p/s Pakai kain sahaja? Jangan terpedaya dengan penampilan. Yang pakai kain tu left back of the day. Kalau dia takde dah banyak striker lawan score.

Monday, June 29, 2009

Significant Danger of Echelon

To read more g to http://whatreallyhappened.com/RANCHO/POLITICS/ECHELON/echelon.html

Wednesday, June 24, 2009

Great Wall of China vs Google

Great (Fire)Wall of China block Google related services including search engine. Interesting. To some underground IT nerd/hacker, Google not only information sucker, but among the worst outcome was, being private data/information/behaviour owner without user aware or realise. It is a new way to conquer civilization. Maybe it is quite orthodox to ban Google, but if local people can come out with their own local platform, then no need to use them anymore.
http://www.techcrunch.com/2009/06/24/censorship-20-china-blocks-google-search-apps-gmail-and-more/

H1N1: 16 kes dalam 24 jam

Sangat membimbangkan. Kalau tiada sebab, cubalah elakkan dari pergi ke khayalak ramai.

Saturday, June 20, 2009

Fw: Belajar hadis


Sent: ‎20-Jun‎-2009 10:52

To: go@blogger.com

Subject: Belajar hadis



Jenis-Jenis Hadis:

Shahih. Hasan. Dhaif. (Terdapat di dalamnya hadis Maudhuk)



Bolehkah kita guna hadis dhaif?
Boleh asal bukan akidah atau hukum halal haram.



"sammu lana rijalakum"



Definisi hadis dhaif: Hadis yang tidak memenuhi syarat-syarat hadis makbul iaitu hadis shahih dan hadis hasan



Hadis mursal - rantaian perawi terputus di akhir sanad

Hadis muallaq - rantaian perawi terputus di awal sanad

Hadis mu'dal - dua gugur secara berturut2

Hadis muqatthik - mana2 perawi gugur di mana2 bahagian sanad



Kecacatan sanad kerana ada perawi tersembunyi

Hadis mudallas

Hadis mursal al-khafi



Hadis maudhuk - hadis yang dicipta dan disandarkan pada percakapan & perbuatan. Hukum meriwayat dan menggunakannya adalah haram.



Contohnya:

Fadhilat surah2 dlm quran

Fadhilat terawih

"Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad"

"Tuntutlah ilmu hingga ke negeri cina"

"Timun/terung sebagai penyembuh penyakit berdasarkan apa yang diniatkan"

""

--

Sent using a Sony Ericsson

Wednesday, June 17, 2009

Cikgu Puteh Zahrani kembali ke rahmatullah


Dia guru kesayangan, dia kakak saudara yang peramah, dia insan mulia. Semoga dirahmati Allah.

Sunday, June 14, 2009

Percubaan Untuk Mengerti Jiwa Bapa

Ketika kita kanak-kanak atau remaja, kadangkala kita tidak memahami mengapa bapa kita berbuat sesuatu yang kita tidak suka atau sesuatu yang kita rasa tiada manfaat untuk kita. Namun apabila beranjak usia dan punya anak sendiri, naluri bapa yang datang itu pasti membuat kita teringat bapa yang sudah tua atau telah pergi dijemput tuhan.

Ketika aku kanak-kanak beranjak remaja, persekitaran kampung tempat aku membesar memang sangat terbuka. Terbuka dari aspek 'capaian' terhadap aktiviti orang tua. Rokok daun atau rokok gulung mudah didapati atau dibuat sendiri. Ayah, Nenek dan bapa saudara penghisap tegar. Rakan remaja sudah ada yang mencuba. Aku juga pernah mencuba atas sebab ingin tahu. Apabila ayah tahu, mudah sahaja kata-katanya. "Kalau nak hisap rokok, hisaplah. Tapi kena beli guna duit sendiri, jangan minta dengan mak atau orang lain".

Di hujung kampung bapa membawa aku melihat orang main daun terup. Ada main duit. Bapa kata terup bagus untuk math, IQ dsb. Cuma ia tak bagus kerana ada main duit. Aku faham.

Memang aktiviti biasa main dam 7 lapis berpapan-papan. Ayahpun pandai main. Dia sanggup korbankan dua tiga buah. Apa salahnya, kerana lepas tu dia makan 4-5 buah serentak. Terus dapat haji. Ayah bagi aku main sekali-sekala, kena belasah dengan kelicikan PokSu. Namun kalau selalu sangat main, ayah tahu. Report Card tak pernah menipu. Ayah sesah sebagai amaran berpada-pada kalau nak main. Asyik belajar ayah tak pernah suruh. Asyik mainpun ayah tak suka. Berpada-pada.

Ketika menjelang hari raya 1988 ayah membawaku ke kedai kasut BATA. Kami mencari sepasang kasut untukku. Ketika itu aku telah memiliki seluar jean kanak-kanak yang cantik. Hitam dan straight-cut. Aku padankan dengan baju ala koboi. Bapa ingin membelikan aku sepasang kasut sneakers yang cantik. Harganya RM25.90. Memang agak mahal tetapi kualiti. Namun aku sebenarnya berkenan dengan satu kasut ala North Star berwarna hitam, yang kurasakan sangat sesuai dengan jean dan baju koboi tadi. Aku malu-malu separa sopan dan hormat dengan pilihan ayah, jadi aku turutkan sahaja. Di dalam perjalanan ibu nampak aku lain macam dan bertanya mengapa. Aku beritahu aku kurang berkenan kasut itu. Terus ayah berhenti dan berpusing balik ke kedai tadi. Kami beli kasut ala North Star tadi. Harganya cuma RM9.90. Ayah kata dia ingatkan aku tidak ada sebarang 'preference', maka dia tolong pilihkan. Aku senyum sahaja, di dalam hati melompat gembira dan puas.

Pada diri bapa selain dari sifat ingin memdidik anaknya, sebenarnya terdapat naluri risau. Oleh itu bapa kadangkala bersikap 'overprotected'. Walaupun anak itu sudah 7-8 tahun, masih susah untuk dibiarkan melintas jalan. Walaupun ayahku tidak sekolah tinggi, namun ayah belajar untuk mempercayai anaknya. Kepercayaan diberi sedikit demi sedikit, bertambah mengikut usia dan kematangan. Aku merasakan bahawa antara sumbangan ayah kepadaku adalah memberikan kepercayaan kepadaku untuk membuat keputusan sendiri.

Ketika aku remaja beranjak dewasa keputusan SPM aku agak baik. Aku diterima masuk ke sebuah universiti tempatan. Walaupun 'medical checkup' boleh sahaja dibuat di kampung, namun ayah berkeras membawa aku ke hospital tempat dia bekerja, di Kuala Lumpur yang jaraknya hampir 2 jam perjalanan. Alasannya dia kenal ramai pegawai di sana. Ke hulu ke hilir ceruk hospital aku dibawa. Setiap kali berjumpa rakan setugas atau kenalan, pasti dia akan memperkenalkan aku. "Ini anak aku ni, dia nak masuk universiti, nak buat checkup". Skrip yang sama diulang-ulang. Tidak cukup dengan itu, bapa membawa aku ke bilik-bilik Dr-Dr, yang nama jawatan di pintunya menggerunkan aku. Barangkali ketua-ketua jabatan dan sebagainya untuk memperkenalkan aku.

Ketika ini aku separuh mengerti bahawa seorang bapa itu walaupun dirinya tidak berpelajaran tinggi, tetapi hatinya besar. Hatinya besar, gembira dan bangga apabila anaknya sudah boleh membaca. Itu yang aku rasakan sekarang. Hatinya berbunga-bunga gembira apabila anaknya mencapai sesuatu yang jauh lebih baik dari apa yang mampu dia capai. Bak kata orang kampung " Kecik besor hatinya". Mungkin itulah perasaan bapa ketika itu.

Aku mungkin lelaki sederhana yang sudah merealisasikan impian-impian asas dalam hidup, masih punya impian-impian untuk dibuat, tetapi pada ayah pencapaianku sudah cukup baik buatnya. Al-fatihah, bapaku kini genap 2 tahun ke rahmatullah. Namun ingatan kepadanya masih segar alhamdulillah. Terima kasih kerana mendidik aku dan pada masa yang sama memberi ruang kepadaku untuk cuba menjadi insan yang lebih baik.

Urusan Walimah Ipar Selesai

Terima kasih kepada semua yang sama-sama memeriahkan.


--
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Ke Restoran Saba'


Meraikan habis cuti sekolah. Lamb kebab memang rock habis.

Saturday, June 13, 2009

Takziah buat Keluarga Muhammad 'Ammar Zulkifli

Ketika sibuk-sibuk di sini, kita mendapat berita sedih tentang kemalangan yang melibatkan pelajar-pelajar perubatan kita di Mesir. Takziah buat keluarga Muhammad 'Ammar. Manakala kepada ahli keluarga 4 lagi mangsa terutama Saif yang kukenali, harap bersabar. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Namun kita doakan agar Allahyarham diberi rahmat setimpal dengan usahanya yang gigih bekerja untuk agama. Amin.

Berita dari laman/blog:

Kaherah, 11 Jun - 5 pelajar perubatan Kaherah terlibat dalam kemalangan sewaktu pulang dari Ain Sokhna selepas Maghrib malam semalam. Tujuan asal mereka ke sana untuk meninjau tempat sempena Rehlah Gen6 28 Jun ini.

Kenderaan yang dinaiki mereka diceritakan terbabas sewaktu cuba memotong sebuah lori akibat hilang kawalan lalu melanggar pembahagi jalan dan terbalik. 3 mangsa yang berada di bahagian belakang cedera parah.

Allahyarham Muhammad Ammar b Zulkifli, meninggal dunia di tempat kejadian manakala 2 lagi cedera parah. Mangsa-mangsa dibawa ke Hospital Suez Al-Am sebelum dihantar ke Hospital Kasr El Ainy kerana kekurangan kemudahan.

Abdul Rahman b Ramdzan dilaporkan telah sedarkan diri manakala Akram Abdul Kadir masih koma. Abdul Rahman patah lengan kanan, dan Akram didapati mempunyai darah beku di bahagian otak. Kedua-dua mereka dimasukkan ke bilik pembedahan jam 8 pagi tadi.

Jenazah Ammar tiba di Hospital Zahra' Abbasiah pagi tadi untuk diuruskan. Solat jenazah akan diadakan di Dewan Malaysia Abbasiah Kaherah selepas Zohor nanti. Allahyarham akan dihantar pulang ke Malaysia esok pagi. Mereka yang mempunyai sebarang hutang piutang diharapkan dapat menuntut daripada waris Allahyarham dan dihalalkan segala salah dan silap.

2 lagi mangsa, Muhamad Fitri Tokiran dan Saif Jamaluddin hanya mengalami kecederaan ringan dan dibenarkan pulang. Saif masih ditahan di balai polis Suez untuk soal siasat dan akan dibenarkan pulang ke Kaherah tengah hari nanti

Jenazah pelajar Malaysia, Muhammad 'Ammar Zulkifli, yang terkorban dalam kemalangan jalan raya di Mesir, Khamis lalu, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Bertam Indah di sini, pagi ini.

Sumber: http://bkpppm.blogspot.com/2009/06/1-maut-2-cedera-parah-dalam-kemalangan.html

Lain-lain:

Dari kacamata sahabat medical student
http://lilynurlaily.blogspot.com/2009/06/tragedi-4-pelajar-mesir.html

Blog Persatuan Student
http://perubatan.org/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=927:kemalangan-pelajar-kaherah&catid=142:benefits&Itemid=96

Update: 13 Jun 2009
Jenazah Muhammad 'Ammar yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 10 malam tadi (waktu malaysia), dibawa dengan van jenazah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ke rumah bapanya di Taman Bertam Indah, Seberang Perai.

http://www.bharian.com.my

Tribute untuk Allahyarham
http://kalampuncak.fotopages.com/ Photopages: Menyelami jiwa seorang pejuang
http://www.flickr.com/photos/baddo/3614791837/ Gambar-gambar dan pengakuan sahabat

Thursday, June 11, 2009

Tempat Makan Yong Peng


Singgah 4.20 ptg. Makanan banyak. Operator muslim tapi tokey bukan. Berani order Ramly Cheese burger. 3 orang anak beranak yg sediakan.

Wednesday, June 10, 2009

Sampai Seremban


Sekitar 1.15. Dapat tiket jam 1.30 ptg harga RM28 tapi bas tak muncul2 lagi

Dah sampai Nilai


First time naik tren dari Bangi ke Seremban. Sekarang 12.48 tengahari.

Monday, June 08, 2009

Posting from Email

I'm sending this posting from my yahoo email. This prove that if you know the email address of the blog author, you can simply send posting to his blog. Wow!