Sunday, December 06, 2009

K850i as modem for EEE PC in Xandros using wvdial

Bagai nak rak! Itu yang aku rasa bila stranded kat exchange ni dgn EEE PC. Bila network UTP port 80 down dan network wireless hanya clear bila aku keluar bangunan. Satu-satu harapan aku hanyalah K850i. Dia sendiri canggih habis, HSDPA 3.5G punya connection. Tapi OS aku Ubuntu dan original Linux Xandros. Takkan aku nak reinstall dengan XP semata-mata nak surf internet? Kayalah Bill Gates kalau semua orang fikir macam aku. Itu sebab aku cuba juga crack Xandros ni supaya boleh terima K850i ni sebagai modem.

My reference:
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=21456
http://eeepcrepos.tuxfamily.org/

My setup:
Sony Ericsson K850i, Xandros based EEEPC, USB Port/Cable and Celcom Broadband Package (Malaysian Mobile Service Provider)
Bluetooth still doable, but never try
Ubuntu is doable, couple of guys manage to do


Install wvdial

The vdial is quite hard to find, some of the repository is defect. Try add this repository

sudo -s
(Let assume that we stay in root mode)

kwrite /etc/apt/sources.list

add this repository
deb http://download.tuxfamily.org/eeepcrepos/ p701 main

Add key if you want to make sure

wget http://download.tuxfamily.org/eeepcrepos/key.asc -O - | sudo apt-key add -

Mine is 4G EEE PC, so make sure you change p701 to 901 or whatever EEE PC you have

Update: You might want to add few more repos just to make sure

deb http://xnv4.xandros.com/xs2.0/upkg-srv2 etch main contrib non-free
deb http://dccamirror.xandros.com/dccri/ dccri-3.0 main
deb http://www.geekconnection.org/ xandros4 main
deb http://download.tuxfamily.org/eeepcrepos/ p701 main

Update the overall repository
sudo apt-get update


Install the wvdial
sudo apt-get install wvdial


If OK then continue

kwrite /etc/wvdial.conf

Change the configuration file according to your country
[Dialer Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Modem Type = USB Modem
Baud = 115200
New PPPD = yes
Modem = /dev/ttyACM0
ISDN = 0
Phone = *99***1*#
Password = blank
Username = blank
Ask Password = 0
Stupid Mode = 1
Compuserve = 0
Auto DNS = 0

Here I set Auto DNS to zero so that the wvdial will look at the resolv.conf
kwrite /etc/resolv.conf
nameserver 10.44.1.33
nameserver 202.188.0.133
nameserver 202.188.1.5

At your K850i, connect to USB, set to Phone mode

At console, simply type sudo wvdial. Try to browse the net now!

If you have more than 1 phone, create a new section similar to '[Dialer Defaults]' let say
[C902 Dialer] and at console, type wvdial C902 Dialer

Thursday, December 03, 2009

Soalan Standard di Kedai Mamak


Gantung khat Allah dan Muhammad? Belum tentu kedai mamak. Soalan yang biasa aku tanya: Awak (tukang ambil order) siapa nama? Ada surau tak sini? Sini sembahyang Jumaat biasanya kat mana? Buat roti telur, ada basuh tak telur? Apa soalan korang?

Wednesday, December 02, 2009

Retro: Mutiara Kata Daie

Daie itu mestilah bersifat luarbiasa, dan dia biasa di luar.

Antum hanya sibuk di hujung minggu, tetapi masih belum sibuk 5 hari bekerja.

Tarbiyyah bukanlah segala-galanya, tetapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.

Walaupun hanya ratusan, puluhan mahupun beberapa kerat syabab menjadi golongan pengemban dakwah yang tinggal, saya tetap berada di dalamnya.

Insan yang terbina dengan tarbiyyah bukan produk sehari dua, ia melalui proses yang panjang dan perlahan.

Monday, November 23, 2009

Rapper Perancis peluk Islam

Majalah Paris Match edisi 8 Oktober 2009 menyiarkan artikel mengenai pengislaman penyanyi rap Perancis, Diam's atau nama sebenarnya, Melanie Georgiades, lengkap dengan gambarnya berjubah dan bertudung.

Menurut artikel itu, Diam's, sejak memeluk Islam dan berpakaian demikian tidak pernah lagi meninggalkan rumah tanpa menutup aurat, jauh sekali daripada bersalaman dan berciuman dengan lelaki bukan muhrim.

Ini bukan kali pertama majalah itu mendedahkan pengislaman rapper itu.

Dalam edisi 8 September 2009, ia menyiarkan gambar penyanyi berkenaan keluar dari sebuah masjid di Paris. Gambar itu rakam secara sembunyi oleh jurugambar majalah itu ketika Diam;s keluar dari Masjid Gunfille, timur laut Paris, bersama-sama suaminya.

Mantap

Monday, November 16, 2009

Kerja Gila Musuh Islam

Propaganda:

A video circulating on the Internet, titled "Hamas shocking mass wedding for 450 little girls," purports to show children who appear to be about 8 to 10 years old being married off in a mass Hamas ceremony last week. Little girls in what appear to be wedding dresses are filmed arriving in cars and then walking down an aisle with the grooms.

The video and related pictures generated scores of blog postings making similar claims that Hamas was marrying off hundreds of little girls.

WorldNetDaily




Kisah Sebenar:

At any wedding party in Palestine a little beautiful girl (normally his sister, niece or even daughter of his close friend) hold his hand in addition to another little girl hold the hand of the bride. It is the same analogy of little children holding the hands of football players making their way to the field at the beginning of the match.

Thanks Dr. Mitani for clearing the fact.

"O ye who believe! If a wicked person comes to you with any news, ascertain the truth, lest ye harm people unwittingly and afterwards become full of repentance for what ye have done." Hujurat, 6

Monday, November 09, 2009

Extended Monitor For Puppy Linux Using xrandr and xorg.conf

Sorry ye dwi-bahasa. Takut ada oversea geek nak belajar juga.

Google keyword: extended monitor, 2nd display, dual head, xorg.conf, xrandr etc

My reference:
http://www.2030.tk/wiki/Dual_monitor_on_Ubuntu_7.10
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=317046
http://www.thinkwiki.org/wiki/Xorg_RandR_1.2 --> good reference to tweak display further

Note: Tak ramai yg dapat buat dlm Puppy buat masa ni

My Specification:
Puppy Linux 4.2.1
Samsung SyncMaster 153v Monitor

1. xrandr

Make sure you have xrandr in your Puppy Distro. Open Console from the desktop
In the terminal type xrandr -q

You should get something like this

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 1280 x 800
VGA connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right) 304mm x 228mm
1024x768 60.0*+
800x600 60.3 56.2
640x480 66.7 60.0
LVDS connected 1024x800+0+0 (normal left inverted right) 304mm x 190mm
1280x800 60.0*+
1024x768 60.0
800x600 60.3
640x480 59.9
TV disconnected (normal left inverted right)

LVDS is my Laptop monitor while VGA is my external monitor. Next type

xrandr --output LVDS --auto --left-of VGA

You should get output like this:
xrandr: screen cannot be larger than 1280x1280 (desired size 2304x800)

Secara logiknya, maksimum external monitor boleh pergi ialah 1024 dan laptop 1280.
Maka kelebaran yang diperlukan ialah 2304. Tinggi tak payah campur, ambil yang lebih tinggi iaitu 800 (resolusi laptop).
Nak campur juga? Hodoh outputnya.

2. Use any editor, open /etc/X11/xorg.conf. In Section "Screen", add virtual resolution inside Subsection "Display".

Something like this:
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 16
Subsection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768"
# Added 20091208
Virtual 2304 800
EndSubsection
EndSection

Save the configuration file. Backup if you are not really sure what you are doing. Nanti nyesal.

3. Ctrl+Alt+Backspace to restart your X-Server. Your new configuration file is loaded now.

4. Go back to the console and retype

xrandr --output LVDS --auto --left-of VGA

If nothing goes wrong, you don't receive any complaint from xrandr

Type xrandr -q
You should get this

Screen 0: minimum 320 x 200, current 2304 x 800, maximum 2304 x 800
VGA connected 1024x768+1280+0 (normal left inverted right) 304mm x 228mm
1024x768 60.0*+
800x600 60.3 56.2
640x480 66.7 60.0
LVDS connected 1280x800+0+0 (normal left inverted right) 304mm x 190mm
1280x800 60.0*+
1024x768 60.0
800x600 60.3
640x480 59.9
TV disconnected (normal left inverted right)

Now you have extended display. Horey! Tweak the display if you feel the display is not appropriate.

Wednesday, November 04, 2009

Monday, October 26, 2009

Wednesday, October 21, 2009

Hari Menanam Pokok


Bukan peringkat kebangsaan. Peringkat negeripun bukan. Peringkat pejabat. Tu pasal dress code colleagues macam tak sesuai aje.

Sejadah solat?


Bukan. Bukan yang di Kelantan. Anak2 aku kreatif.

Tuesday, October 06, 2009

Install Firefox 3 on EEE PC

Otherwise you'll have bad youtube experience. Follow this

http://wiki.eeeuser.com/howto:installfirefox3

Dulu dengar sahaja, sekarang kena batang hidung sendiri

From: Saiful Abdullah
Sent: Tuesday, October 06, 2009 7:22 PM
Subject: Influenza H1N1Virus: Status Update as at 6 October 2009


Salam,

Rakan-rakan sekalian, dukacita dimaklumkan seorang teman kita telah disahkan positif dijangkiti Influenza A (H1N1). Beliau telah mula mengalami selsema dan demam sejak 4 Oktober 2009. Hari ini apabila beliau mendapatkan rawatan lanjutan, doktor telah mengesahkan beliau positif dijangkiti Influenza A (H1N1).



From: Najib
Sent: Wed 10/7/2009 10:48 AM
To: Abu
Subject: RE: Influenza H1N1Virus: Status Update as at 6 October 2009


Salam..

Lie..; mcmana keadaan/situasi ipcore..?

Kalut ke biasa2 jer..?

Apa tindakan org atas..?

Kena kuarantin laa..?

Jamuan raya esok geng2 ip tak turun ker..?

Thanks..


From: Abu
Sent: Wednesday, October 07, 2009 11:37 AM
To: Najib
Subject: RE: Influenza H1N1Virus: Status Update as at 6 October 2009




biasa2 aje tak ler cemas sgt

cuma isnin haritu kitorang buat jamuan raya

so selain dua opis tu, dua lgi opis (aku n apai) mungkin ada risiko

selain email general tu, takde sebarang email direct atau personnel datang.

aku rasa depa tunggu dua tiga org group ni demam baru depa nak panik kot

kalau aku pergi pun esok ko jgn risau. aku pakai mask ok? (camana aku nak makan?)

Thursday, October 01, 2009

Six Sigma Project

Ada sesiapa kerja company yang apply Six Sigma? Aku nak kena pergi ambil green belt. Cuak habis.

Gempa bumi di Padang, Sumatera

Sekitar 200 pelajar Malaysia termasuk adik ipar turut terlibat. Mereka akan diterbangkan oleh pesawat TUDM malam ini. Lepak kat Sg. Besi pagi ni?

Beli Durian

Aku? Tak berapa minat bab-bab durian ni. Aku lahir dalam keluarga yang ada dusun durian. Jadi durian ni tak berapa menyambung dengan aku. Kalau ada depan mata aku makan. Kalau ada tapi tak berkopek terbelah lagi aku takkan sibuk nak belah. Nak beli? Jauh sekali. Tapi bila Zaujati teringin nak makan, aku layan. Kalau durian belakang rumah, kita tahu kualiti dia. Buah yang terlonggok tepi jalan?
Ini tips. Sila tambah:

1. Cari durian yang paling kuat bau dia. Ada durian dah berminggu jatuh dari pokok, tapi depa masih nak jual kilo. Hampeh
2. Penjual biasanya akan tebuk sedikit buah untuk tunjuk ini buah durian isi kuning, isi kuning susu, isi kuning gigi tak gosok dan sebagainya. Suruh dia tebuk besar sedikit. Perhatikan permukaan ibi durian. Kalau macam lembab atau berair maknanya dah tak sedap dan tak segar.
3. Perhatikan permukaan kulit. Kalau ada sedikit hitam maknanya buah tu dah sedikit berkulat
4. Picit kulit durian di bahagian pangkal biji. Kalau bonyo maknanya buah di dalamnya sudah kurang elok.
5. ...
6. ...

Wednesday, September 30, 2009

Tipikal Malaysia


Lokasi: Tongkah. Leman si penangkap ketam. Jiang penjual ikan. Ragesh pembekal air batu.

Monday, September 21, 2009

Noordin Disahkan Mati?

Mingguan Malaysia - Dilaporkan DNA beliau berdasarkan rujukan anaknya yang 'match' 100%. Bukankah DNA anak dan bapa paling dekat 99% sahaja?

Sunday, September 20, 2009

Ila liqo ya Ramadhan

Selamat jalan Ramadhan. Sedih sungguh kami kerana terpaksa berpisah denganmu. Kenangan indah yang kami lalui selama sebulan sangat indah dan sentiasa terbayang-bayang di ingatan. Malam-malam bersamamu terasa sangat tenang dan damai. Kegembiraan Syawal sedikit sebanyak dapat mengubat kesedihan ini. Namun sering aku tertanya-tanya, sempat lagikah aku bertemu denganmu setahun akan datang?

Thursday, September 17, 2009

Malam ke 28


Performance tak berapa solid. Sakit perut sejak sahur.

Wednesday, September 16, 2009

Glowing Purple


Pokok dia kecil aje tapi dah berbunga.

Peralatan Pemburu


Peralatannya mudah disediakan. Mendapat hasil buruan; itu yang sukar.

Sunday, September 13, 2009

Ziarah: Hospital Tawakkal


Sepupu accident balik dari melawat tanah kebun di Tanah Tinggi Cameron. Dia baik2 sahaja.

Thursday, September 10, 2009

Fwd:




Salam lailatulqadr. Ya Allah berilah kami kekuatan untuk mengharung 1/3 ramadhan yg terakhir. Ayuh ke masjid mlm ini.


--
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Tuesday, September 08, 2009

Kemana semua orang pergi?

18 Ramadhan
Masjid dah tak sesak
Budak-budak main sorok-sorok kat masjid tinggal 2-3 orang
Kereta dah boleh parking sebelah porch kereta tok imam
Jemaah nak dapat 4 baris pun agak mencabar
Kebelakangan ni terawih dah mula buat 8 sahaja
kalau nak buat 20 nanti siak dengan bilal sahaja jadi makmum
orang kita dengan semangat ramadhan hangat-hangat taik ayam
dah sejuk
dek frozen dept kat carrefour cari margerin
dah habis
dek menapak cari baju raya kat pertama complex
dah lekang
dek kepenatan mengecat dan menggantung
ganjaran 10 malam terakhir entah ke mana
hadiah lailatul qadr semakin sayup dari pandangan

Saturday, September 05, 2009

Separuh Perjalanan


Salam 15 Ramadhan. Semoga momentum yang terbina sejak 15 hari lepas dapat dikekalkan untuk 15 hari lagi.

Penangan Hillside

Layan saudara-mara berbuka di Surau (ke masjid) al Mardhiah Hillside Taman Melawati. Jumpa juak-juak UIA. Still alive and kicking. Blogger Yop and vocalis XPDC pun ada har har har.
Biasa berbuka di masjid ni dengan tamar dulu, lepas solat baru layan nasi bungkus atau nasi queue. Apa yang menjakonkan aku kat sini berbuka hidang satu meja 4 orang. Memang klasik. Menu malam Jumaat pula, apa lagi nasi minyak lauk standard. Siap kambing tu. Satu meja dengan 3 orang budak-budak. Memang aku terpaksa jalankan tanggungjawab sosial menghabiskan semua lauk kambing tu. Syukur tak pening kepala.
Lepas solat layan sembang dengan sedara-mara, pakcik surau jamu jagung cawan. Oleh kerana tema jagung, keluar pulak ais krim jagung. Kecil hati budak-budak kat situ kerana kami sahaja yang dok perabih ais krim.

Kadangkala berbuka mewah agak mengasyikkan. Namun bukan selalu. Kebetulan pihak surau meraikan satu bas kanak-kanak anak yatim berbuka bersama. Syukur kerana rezeki yang Allah beri.

Wednesday, September 02, 2009

Kekuatan Ramadhan

Semasa 10 Ramadhan lalu, adik ipar di Padang bagitahu dia dah khatam 30 juzuk. Mantap. Ramadhan menjadikan insan-insan yang bersungguh kekuatan dan ketahan yang luar biasa. Ia mungkin salah satu satu dari pelbagai cerita yang menarik untuk dikongsi oleh orang lain. Mampukah kita hanya mendengar sahaja cerita orang lain, bila pula cerita kita (yang baik harapnya) akan didengar orang lain?

Thursday, August 20, 2009

Sunday, August 16, 2009

Orchid Rules: Tiger


Orkid Tiger memang unik. Bunganya agak berkilat. Dua kali pandang macam karekter Bakugan pun ada.

Wednesday, August 12, 2009

Puppy Linux: Set masa dan tarikh

Dalam terminal (Bukan terminal bas OK):

rxvt atau console dalam desktop
hwclock --set --date="9/6/2005 10:12:56"

Untuk set supaya masa desktop ikut masa hardware
hwclock --hctosys

Wednesday, August 05, 2009

Istilah-istilah maut sekarang

H1N1 - Virus selsema babi
A H1NI - Virus mutan dari H1N1. Sudah ada korban sekitar 4 orang
Pneumonia - Radang paru-paru yang boleh disebabkan oleh H1N1. Berlaku apabila bakteria atau virus dalam mulut, hidung atau tekak memasuki paru-paru.
Septisemia - keracunan darah, juga akibat H1N1.
kegagalan buah pinggang akut - kegagalan buah pinggang berfungsi seperti biasa?

Lu tinggal dulu wa dua tiang (Ops itu istilah rempit)

Sunday, July 05, 2009

My injured leg

Fell awkwardly during futsal session with officemates. Alhamdulillah, nothing serious, no broken, no crack just some twisted muscle and lari urat. Advised by MD to stay away from the field and any related activities at least 4 weeks. There goes my riadahah!

Tuesday, June 30, 2009

Piknik B. Sentosa


Layan roti canai lepas futsal. Kat tepi longkang, bawah pokok rendang, hirup teh o panas sambil peluh tersejat dek angin sepoi-sepoi bahasa. Memang klasik.


p/s Pakai kain sahaja? Jangan terpedaya dengan penampilan. Yang pakai kain tu left back of the day. Kalau dia takde dah banyak striker lawan score.

Monday, June 29, 2009

Significant Danger of Echelon

To read more g to http://whatreallyhappened.com/RANCHO/POLITICS/ECHELON/echelon.html

Wednesday, June 24, 2009

Great Wall of China vs Google

Great (Fire)Wall of China block Google related services including search engine. Interesting. To some underground IT nerd/hacker, Google not only information sucker, but among the worst outcome was, being private data/information/behaviour owner without user aware or realise. It is a new way to conquer civilization. Maybe it is quite orthodox to ban Google, but if local people can come out with their own local platform, then no need to use them anymore.
http://www.techcrunch.com/2009/06/24/censorship-20-china-blocks-google-search-apps-gmail-and-more/

H1N1: 16 kes dalam 24 jam

Sangat membimbangkan. Kalau tiada sebab, cubalah elakkan dari pergi ke khayalak ramai.

Saturday, June 20, 2009

Fw: Belajar hadis


Sent: ‎20-Jun‎-2009 10:52

To: go@blogger.com

Subject: Belajar hadis



Jenis-Jenis Hadis:

Shahih. Hasan. Dhaif. (Terdapat di dalamnya hadis Maudhuk)



Bolehkah kita guna hadis dhaif?
Boleh asal bukan akidah atau hukum halal haram.



"sammu lana rijalakum"



Definisi hadis dhaif: Hadis yang tidak memenuhi syarat-syarat hadis makbul iaitu hadis shahih dan hadis hasan



Hadis mursal - rantaian perawi terputus di akhir sanad

Hadis muallaq - rantaian perawi terputus di awal sanad

Hadis mu'dal - dua gugur secara berturut2

Hadis muqatthik - mana2 perawi gugur di mana2 bahagian sanad



Kecacatan sanad kerana ada perawi tersembunyi

Hadis mudallas

Hadis mursal al-khafi



Hadis maudhuk - hadis yang dicipta dan disandarkan pada percakapan & perbuatan. Hukum meriwayat dan menggunakannya adalah haram.



Contohnya:

Fadhilat surah2 dlm quran

Fadhilat terawih

"Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad"

"Tuntutlah ilmu hingga ke negeri cina"

"Timun/terung sebagai penyembuh penyakit berdasarkan apa yang diniatkan"

""

--

Sent using a Sony Ericsson

Wednesday, June 17, 2009

Cikgu Puteh Zahrani kembali ke rahmatullah


Dia guru kesayangan, dia kakak saudara yang peramah, dia insan mulia. Semoga dirahmati Allah.

Sunday, June 14, 2009

Percubaan Untuk Mengerti Jiwa Bapa

Ketika kita kanak-kanak atau remaja, kadangkala kita tidak memahami mengapa bapa kita berbuat sesuatu yang kita tidak suka atau sesuatu yang kita rasa tiada manfaat untuk kita. Namun apabila beranjak usia dan punya anak sendiri, naluri bapa yang datang itu pasti membuat kita teringat bapa yang sudah tua atau telah pergi dijemput tuhan.

Ketika aku kanak-kanak beranjak remaja, persekitaran kampung tempat aku membesar memang sangat terbuka. Terbuka dari aspek 'capaian' terhadap aktiviti orang tua. Rokok daun atau rokok gulung mudah didapati atau dibuat sendiri. Ayah, Nenek dan bapa saudara penghisap tegar. Rakan remaja sudah ada yang mencuba. Aku juga pernah mencuba atas sebab ingin tahu. Apabila ayah tahu, mudah sahaja kata-katanya. "Kalau nak hisap rokok, hisaplah. Tapi kena beli guna duit sendiri, jangan minta dengan mak atau orang lain".

Di hujung kampung bapa membawa aku melihat orang main daun terup. Ada main duit. Bapa kata terup bagus untuk math, IQ dsb. Cuma ia tak bagus kerana ada main duit. Aku faham.

Memang aktiviti biasa main dam 7 lapis berpapan-papan. Ayahpun pandai main. Dia sanggup korbankan dua tiga buah. Apa salahnya, kerana lepas tu dia makan 4-5 buah serentak. Terus dapat haji. Ayah bagi aku main sekali-sekala, kena belasah dengan kelicikan PokSu. Namun kalau selalu sangat main, ayah tahu. Report Card tak pernah menipu. Ayah sesah sebagai amaran berpada-pada kalau nak main. Asyik belajar ayah tak pernah suruh. Asyik mainpun ayah tak suka. Berpada-pada.

Ketika menjelang hari raya 1988 ayah membawaku ke kedai kasut BATA. Kami mencari sepasang kasut untukku. Ketika itu aku telah memiliki seluar jean kanak-kanak yang cantik. Hitam dan straight-cut. Aku padankan dengan baju ala koboi. Bapa ingin membelikan aku sepasang kasut sneakers yang cantik. Harganya RM25.90. Memang agak mahal tetapi kualiti. Namun aku sebenarnya berkenan dengan satu kasut ala North Star berwarna hitam, yang kurasakan sangat sesuai dengan jean dan baju koboi tadi. Aku malu-malu separa sopan dan hormat dengan pilihan ayah, jadi aku turutkan sahaja. Di dalam perjalanan ibu nampak aku lain macam dan bertanya mengapa. Aku beritahu aku kurang berkenan kasut itu. Terus ayah berhenti dan berpusing balik ke kedai tadi. Kami beli kasut ala North Star tadi. Harganya cuma RM9.90. Ayah kata dia ingatkan aku tidak ada sebarang 'preference', maka dia tolong pilihkan. Aku senyum sahaja, di dalam hati melompat gembira dan puas.

Pada diri bapa selain dari sifat ingin memdidik anaknya, sebenarnya terdapat naluri risau. Oleh itu bapa kadangkala bersikap 'overprotected'. Walaupun anak itu sudah 7-8 tahun, masih susah untuk dibiarkan melintas jalan. Walaupun ayahku tidak sekolah tinggi, namun ayah belajar untuk mempercayai anaknya. Kepercayaan diberi sedikit demi sedikit, bertambah mengikut usia dan kematangan. Aku merasakan bahawa antara sumbangan ayah kepadaku adalah memberikan kepercayaan kepadaku untuk membuat keputusan sendiri.

Ketika aku remaja beranjak dewasa keputusan SPM aku agak baik. Aku diterima masuk ke sebuah universiti tempatan. Walaupun 'medical checkup' boleh sahaja dibuat di kampung, namun ayah berkeras membawa aku ke hospital tempat dia bekerja, di Kuala Lumpur yang jaraknya hampir 2 jam perjalanan. Alasannya dia kenal ramai pegawai di sana. Ke hulu ke hilir ceruk hospital aku dibawa. Setiap kali berjumpa rakan setugas atau kenalan, pasti dia akan memperkenalkan aku. "Ini anak aku ni, dia nak masuk universiti, nak buat checkup". Skrip yang sama diulang-ulang. Tidak cukup dengan itu, bapa membawa aku ke bilik-bilik Dr-Dr, yang nama jawatan di pintunya menggerunkan aku. Barangkali ketua-ketua jabatan dan sebagainya untuk memperkenalkan aku.

Ketika ini aku separuh mengerti bahawa seorang bapa itu walaupun dirinya tidak berpelajaran tinggi, tetapi hatinya besar. Hatinya besar, gembira dan bangga apabila anaknya sudah boleh membaca. Itu yang aku rasakan sekarang. Hatinya berbunga-bunga gembira apabila anaknya mencapai sesuatu yang jauh lebih baik dari apa yang mampu dia capai. Bak kata orang kampung " Kecik besor hatinya". Mungkin itulah perasaan bapa ketika itu.

Aku mungkin lelaki sederhana yang sudah merealisasikan impian-impian asas dalam hidup, masih punya impian-impian untuk dibuat, tetapi pada ayah pencapaianku sudah cukup baik buatnya. Al-fatihah, bapaku kini genap 2 tahun ke rahmatullah. Namun ingatan kepadanya masih segar alhamdulillah. Terima kasih kerana mendidik aku dan pada masa yang sama memberi ruang kepadaku untuk cuba menjadi insan yang lebih baik.

Urusan Walimah Ipar Selesai

Terima kasih kepada semua yang sama-sama memeriahkan.


--
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Ke Restoran Saba'


Meraikan habis cuti sekolah. Lamb kebab memang rock habis.

Saturday, June 13, 2009

Takziah buat Keluarga Muhammad 'Ammar Zulkifli

Ketika sibuk-sibuk di sini, kita mendapat berita sedih tentang kemalangan yang melibatkan pelajar-pelajar perubatan kita di Mesir. Takziah buat keluarga Muhammad 'Ammar. Manakala kepada ahli keluarga 4 lagi mangsa terutama Saif yang kukenali, harap bersabar. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Namun kita doakan agar Allahyarham diberi rahmat setimpal dengan usahanya yang gigih bekerja untuk agama. Amin.

Berita dari laman/blog:

Kaherah, 11 Jun - 5 pelajar perubatan Kaherah terlibat dalam kemalangan sewaktu pulang dari Ain Sokhna selepas Maghrib malam semalam. Tujuan asal mereka ke sana untuk meninjau tempat sempena Rehlah Gen6 28 Jun ini.

Kenderaan yang dinaiki mereka diceritakan terbabas sewaktu cuba memotong sebuah lori akibat hilang kawalan lalu melanggar pembahagi jalan dan terbalik. 3 mangsa yang berada di bahagian belakang cedera parah.

Allahyarham Muhammad Ammar b Zulkifli, meninggal dunia di tempat kejadian manakala 2 lagi cedera parah. Mangsa-mangsa dibawa ke Hospital Suez Al-Am sebelum dihantar ke Hospital Kasr El Ainy kerana kekurangan kemudahan.

Abdul Rahman b Ramdzan dilaporkan telah sedarkan diri manakala Akram Abdul Kadir masih koma. Abdul Rahman patah lengan kanan, dan Akram didapati mempunyai darah beku di bahagian otak. Kedua-dua mereka dimasukkan ke bilik pembedahan jam 8 pagi tadi.

Jenazah Ammar tiba di Hospital Zahra' Abbasiah pagi tadi untuk diuruskan. Solat jenazah akan diadakan di Dewan Malaysia Abbasiah Kaherah selepas Zohor nanti. Allahyarham akan dihantar pulang ke Malaysia esok pagi. Mereka yang mempunyai sebarang hutang piutang diharapkan dapat menuntut daripada waris Allahyarham dan dihalalkan segala salah dan silap.

2 lagi mangsa, Muhamad Fitri Tokiran dan Saif Jamaluddin hanya mengalami kecederaan ringan dan dibenarkan pulang. Saif masih ditahan di balai polis Suez untuk soal siasat dan akan dibenarkan pulang ke Kaherah tengah hari nanti

Jenazah pelajar Malaysia, Muhammad 'Ammar Zulkifli, yang terkorban dalam kemalangan jalan raya di Mesir, Khamis lalu, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Bertam Indah di sini, pagi ini.

Sumber: http://bkpppm.blogspot.com/2009/06/1-maut-2-cedera-parah-dalam-kemalangan.html

Lain-lain:

Dari kacamata sahabat medical student
http://lilynurlaily.blogspot.com/2009/06/tragedi-4-pelajar-mesir.html

Blog Persatuan Student
http://perubatan.org/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=927:kemalangan-pelajar-kaherah&catid=142:benefits&Itemid=96

Update: 13 Jun 2009
Jenazah Muhammad 'Ammar yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 10 malam tadi (waktu malaysia), dibawa dengan van jenazah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ke rumah bapanya di Taman Bertam Indah, Seberang Perai.

http://www.bharian.com.my

Tribute untuk Allahyarham
http://kalampuncak.fotopages.com/ Photopages: Menyelami jiwa seorang pejuang
http://www.flickr.com/photos/baddo/3614791837/ Gambar-gambar dan pengakuan sahabat

Thursday, June 11, 2009

Tempat Makan Yong Peng


Singgah 4.20 ptg. Makanan banyak. Operator muslim tapi tokey bukan. Berani order Ramly Cheese burger. 3 orang anak beranak yg sediakan.

Wednesday, June 10, 2009

Sampai Seremban


Sekitar 1.15. Dapat tiket jam 1.30 ptg harga RM28 tapi bas tak muncul2 lagi

Dah sampai Nilai


First time naik tren dari Bangi ke Seremban. Sekarang 12.48 tengahari.

Monday, June 08, 2009

Posting from Email

I'm sending this posting from my yahoo email. This prove that if you know the email address of the blog author, you can simply send posting to his blog. Wow!

Tuesday, May 26, 2009

Streamyx

Setelah sekian lama kebosanan dengan kelambatan dan on/off Celcom Broadband, saya beralih kepada Streamyx. Dengan 1Mbps, memang surf dengan lebih lancar dan pantas.



Dah takde alasan kalau taknak update blog ahaks.

Lepas ni kena dig semua unpublished blog untuk cathing up. Hopefully ada saki-baki posting, kena cari, bawah meja satu, dlm PDA satu, atas almari satu, atas kertas buat sendal pintu satu, bla bla bla

Sunday, May 10, 2009

Santai tha n kha


Main boling

Berakhirnya Agenda Zionis

9 Mei 2009

Temankan Ustaz Bakhtiar ke Konvensyen Berakhirnya Zionis. Bagus acaranya, cuma pengendaliannya agak kelam-kabut kerana kehadiran orang ramai melepasi jangkaan penganjur. Walaubagaimanapun ia berjaya ditutup dengan gahnya tempat berbicara soal palestin, di PWTC. Selama ini soal Palestin hanya dibincang di surau-surau, masjid-masjid atau di dewan yang sederhana.


Pengisi-pengisinya mantap-mantap belaka. Pensyarah dari UM kupasannya sekadar akademik yang biasa kita bincang di dalam majlis ilmu. Namun Prof. Syed Mohsen (aku memiliki beberapa bukunya) memberikan beberapa lontaran-lontaran yang membuatkan kita sentiasa berfikir walaupun ketika di dalam perjalanan pulang. Yang pasti Dr. Azzam Tamimi membuka mata dan minda kami. Pertama kali mendengar ceramahnya secara live, kami terpukau dengan fakta-fakta, tohmahan-tohmahan dan semangat watan Palestinnya. Memang mantap. Bak kata orang yang ditemuramah oleh TV ketika keluar panggung "Saya bagi 10 bintang!"

Friday, May 08, 2009

RAID


4 bay slot dari datatele

Blogspot Update Method

Several Ways to Update Blog Nowadays:

1. Web based. Direct. Straightforward. No need to explain. The only posting method that has the ability to change the posting date.

2. Email gateway. The email address is myname.sepuluhsen@blogger.com. you can send from your desktop or from your mobile phone (provided that it has email protocol/application). Exeperiment needed: Blogger.com will take the email title as the posting title and the content (with images) as content. Suppose I'm not sepuluhsen owner. If I know the email address, can I automatically post to sepuluhsen.blogspot.com?

Updated on 8 Jun 2009: Yes it can be done
Cons: Hard to include image properly in email content. As attachment yes, as content it will become rather clumsy.

3. Proprietary Sony Ericsson K850i (or other supported models) blog application. It is like a MMS. Select any picture you like, under option, select Send, select 'as blog' and write the title and content. Of course on first attempt, we will receive SMS from Blogger which state the password (as token) and your auto-generated blog. We have to claim the token at go.blogger.com and decide to choose the new auto created blog or stick to our old blogger account. Cons: have to include image.

Of course transmission rates apply. So make sure you have Celcom Broadband package or something like that, otherwise it will be painful for your pocket.

Thursday, April 30, 2009

Happy Birthday Bapak!

Sempena ulangtahun ke 93, kami layan Restoran Saba'. Ramai kawan geng ikhwah bercerita tentangnya, daan kami memang terasa sangat terpanggil ke sana kerana:
1. Zaujati dah rindu masakan Arab. Walaupun ia bukan menu Jordan, tapi ia masih Arab secara umum.
2. Tempatnya menyebabkan orang selalu cakap begini "Kau/enta/You tak pernah pergi Saba'? Aspalela betul/Masya Allah/Come on man". Terletak berhampiran Stesen bas Cyberjaya, aku sepatutnya boleh lunch tiap-tiap hari di sini. (ada kerabat tiap-tiap hari selama dua minggu berulang dari Paya Jaras semata-mata nak pekana kat sini).

Makanannya memang sedap. Zaujati ambil Lamb Khabsyah. Memang terpancar ke'expert'an nya on first attempt, kerana aku dapat tahu kemudiannya menurut officemate yang regular dan waiter di situ, ia antara menu paling hot.

Lamb Kabsyah dalam RM15

Aku order menu yang membuat aku terbayang keindahan makan di Pakistan kerana menunya hampir sama, iaitu Chicken Kebab. Makan dengan roti Lubnan, memang sampai pintu kereta tersenyum memanjang kerana gembira dengan nikmat dunia ni. Memang tak sabar nak datang lagi.



Chicken Kebab dalam RM10

Thursday, April 09, 2009

Exora

Sekarang orang tengah kecoh pasal Exora. Proton Exora, MPV terbaru di Malaysia. Kebetulan ketika lunch dengan HSBB Testing Team depa tengah buat shooting untuk promotion. Walaupun kawan depan kena bagi warning pasal illegally shoot, aku sambil mengangguk faham sempat snap satu gambar.



Overall not bad, rumours internal Perodua kata X-boss depa diambil khas untuk production Exora ni. Cerah masa depan MPV ni nampaknya.

Thursday, March 26, 2009

Kisah Manusia Langit

Sahabat
Umar berasa kesal tertinggal solat Asar berjemaah di masjid kerana sibuk di kebunnya mengerjakan pohon-pohon tamar. Untuk memastikan dia tidak lagi lalai, Amirul Mukminin ini telah menginfakkan kebunnya.

At-Tabiin
Taimiyyah
"Di dunia ada satu syurga, sekiranya tidak masuk ke syurga ini maka tidak akan masuk ke syurga akhirat, iaitu kelazatan iman".

Itulah petanda walaknya beliau terhadap Allah.


Rasulullah kepada Umar:
Cintailah aku lebih dari engkau mencintai dirimu sendiri.
Umar kepada rasulullah:
Kalau begitu aku mencintaimu lebih dari diriku sendiri.

Memang hebat: Benarlah mereka bukan manusia dari dunia.


Kecintaan seorang hamba bernama Tsauban kepada Rasulullah
Selama ini aku berada di dalam kebimbangan, keresahan dan ketakutan terhadap sesuatu yang aku tidak pasti. Namun apabila bertemu denganmu rasulullah aku berasa tenang bahagia dan gembira. Aku amat mencintaimu ya rasulullah. Aku bimbang apabila akhirat kelak aku tidak dapat bertemu denganmu kerana engkau pasti berada di dalam syurga sedangkan aku tidak pasti. Sekiranya aku masuk syurga sekalipun, belum tentu aku dapat bertemu engkau seperti di dunia.

Ia menjadi asbabun nuzul surah An-Nisa' ayat 69.

Sunday, March 22, 2009

Play Around With Puppy?

Puppy Linux is the name. Super fast OS. Small distro with 128Mb RAM requirement. Imagine what you can do with your 1Gb RAM based netbook. A good rival to DSL or Linux Mint.

The apps also not a dissapointing factor. Feel bored with the Fedora/Ubuntu on old laptop? This OS has Seamonkey, the Modzilla based web browser. Other apps also looks OK to me. So?

Monday, March 09, 2009

Mega, Tera, Hexa and now ?

Dialogue of Ocean 13 from 2007 movie
Danny: Hexa Byte ?
Ramon: You know what’s a Tera Byte ?
Danny: Yeah, its uh hmm;
Rusty: Hexa Byte’s a million tera bytes


Petabyes
According to isoHunt, the total amount of bittorrent based shared content is currently more than 1.7 petabytes.
Source from Wiki

Palm Pre

Aduhai
Bila nak datang sini?
Berapa harganya? Kat US baru 200.
Betul ke dia iPhone killer?
Dia boleh support old PalmOS. Tapi WebOS dia boleh guna tak dalam otai Palm yang lain?


From Palm website

Sunday, March 08, 2009

Straight From the Heart

I could start dreamin' but it never ends
As long as you're gone we may as well pretend
I've been dreamin'
Straight from the heart

You say it's easy but who's to say
That we'd be able to keep it this way
But it's easier
Comin' straight from the heart

Oh Give it to me straight from the heart
Tell me we can make another start
You know I'll never go - as long as I know
It's comin' straight from the heart

Tuesday, February 24, 2009

Thursday, February 19, 2009

Main bola

Acara biasa selepas program Qiyamulail. Gambar Ustaz Zubir menggelecek dalam aksi perlahan.

Kisah perempuan miskin, lembu tua dan Gaza

Azamin Amin Thu | Feb 19, 09 | 10:35:48 am MYT
Lokasi kisah benar ini berlaku di salah sebuah daerah di Yaman dan ianya terjadi dalam bulan Januari lalu.



Kisah penderitaan dan keperitan yang dilalui oleh penduduk Gaza tersebar ke seantero dunia. Semua marah, benci, kesumat dan mendidih pedih. Lebih banyak yang terasa sayu dan terharu apabila kanak-kanak kecil nan comel menjadi korban muntahan peluru dan darah membasah bumi tanpa henti. Tragedi dasyhat ini juga sampai juga ke pengetahuan seorang perempuan tua yang hidup miskin di salah sebuah kampung di Yaman. Sama seperti orang lain, dia juga turut sedih dan pilu sehingga berjurai air mata. Lantas suatu hari, dia berazam sedaya upaya untuk cuba membantu sekadar mampu. Kebetulan , 'harta' yang dia ada hanyalah seekor lembu tua, terlalu uzur, kurus dan sudah tidak bermaya. Dengan semangat tinggi dan perasaan simpati amat sangat, dia berhajat menyedekahkan lembunya itu kepada penduduk Gaza lalu berjalan kaki dari rumah pergi ke salah sebuah masjid di Yaman sambil memegang lembu tunggal kesayangannya itu. Kebetulan hari itu Jumaat dan para jemaah sudah mengerumuni pekarangan masjid untuk melaksanakan ibadat tersebut. Ketika itu, betapa ramai yang memerhati dan menyorot mata melihat gelagat perempuan tua nan miskin dengan lembunya yang berada di sisi luar masjid. Ada yang mengangguk, ada yang menggeleng kepala. Tanpa kecuali ada juga yang tersenyum sinis malah terpinga-pinga melihat perempuan miskin itu setia berdiri di sisi lembunya. Masa berlalu, jemaah masjid walaupun khusyuk mendengar khutbah imam namun sesekali memerhati dua mahkhluk tuhan itu. Perempuan dan lembu itu masih di situ tanpa ada cebis rasa malu atau segan diraut wajah. Setelah imam turun dari mimbar, solat Jumaat kemudiaannya dilakukan, biar dibakar terik mentari dan peluh menitis dan memercik di muka, perempuan dan lembu tua itu masih lagi di situ. Sebaik selesai sahaja semua jemaah solat dan berdoa, tiba-tiba perempuan itu dengan tergesa-gesa mengheret lembu itu betul-betul di depan pintu masjid sambil menanti dengan penuh sabar tanpa mempedulikan jemaah yang keluar. Ramai juga yang tidak berganjak dan perasaan ingin tahu, apa bakal dilakukan oleh perempuan tua itu. Tatkala keluar imam masjid, perempuan tua itu bingkas berkata :" Wahai imam, aku telah mendengar kisah sedih penduduk di Gaza. Aku seorang yang miskin tetapi aku bersimpati dan ingin membantu. Sudilah kau terima satu-satunya lembu yang aku ada untuk dibawa ke Gaza, beri kepada penduduk di sana." Gamam seketika. Imam kaget dengan permintaan perempuan itu namun keberatan untuk menerima. Ya, bagaimana nak membawa lembu tua itu ke Gaza, soal imam itu. Keliling-kelalang para jemaah mula bercakap-cakap. Ada yang mengatakan tindakan itu tidak munasabah apatah lagi lembu itu sudah tua dan seolah-olah tiada harga. "Tolonglah..bawalah lembu ini ke Gaza. Inilah saja yang aku ada. Aku ingin benar membantu mereka," ulang perempuan yang tidak dikenali itu. Imam tadi masih keberatan.Masing-masing jemaah berkata-kata dan berbisik antara satu sama lain. Semua tertumpu kepada perempuan dan lembu tuanya itu. Mata perempuan tua yang miskin itu sudah mula berkaca dan berair namun tetap tidak berganjak dan terus merenung ke arah imam tersebut. Sunyi seketika suasana. Tiba-tiba muncul seorang jemaah lalu bersuara mencetuskan idea:" Tak mengapalah, biar aku beli lembu perempuan ini dengan harga 10,000 riyal dan bawa wang itu kemudian sedekahkanlah kepada penduduk di Gaza. Imam kemudiannya nampak setuju. Perempuan miskin yang sugul itu kemudian mengesat-ngesat air matanya yang sudah tumpah. Dia membisu namun seperti akur dengan pendapat jemaah itu. Tiba-tiba bangkit pula seorang anak muda, memberi pandangan yang jauh lebih hebat lagi:"Apa kata kita rama-ramai buat tawaran tertinggi sambil bersedekah untuk beli lembu ini dan duit itu nanti diserahkan ke Gaza?" Perempuan itu terkejut, termasuk imam itu juga. Rupa-rupanya cetusan anak muda ini diterima ramai. Kemudian dalam beberapa minit bidaan itu pun bermula dan ramai kalangan jemaah berebut-rebut menyedekahkan wang mereka untuk dikumpulkan. Ada yang membida bermula dari 10,000 ke 30,000 riyal dan berlanjutan untuk seketika. Suasana pekarangan masjid di Yaman itu menjadi riuh, apabila jemaah membida 'bertubi-tubi' sambil bersedekah. Akhirnya lembu tua, kurus dan tidak bermaya milik perempuan tua miskin itu dibeli dengan harga 500,000 riyal (sekitar RM500,000.00)! Semua melalui bidaan para jemaah dan orang ramai yang simpati dengan penduduk Gaza termasuk niat suci perempuan miskin itu. Paling manis, setelah wang itu diserahkan kepada imam masjid itu, semua sepakat membuat keputusan sambil salah seorang jemaah bersuara kepada perempuan tua itu. "Kami telah membida lembu kamu dan berjaya kumpulkan wang sejumlah 500,000 riyal untuk memiliki lembu itu. "Akan tetapi kami telah sepakat, wang yang terkumpul tadi diserahkan kepada imam untuk disampaikan kepada penduduk Gaza dan lembu itu kami hadiahkan kembali kepada kamu," katanya sambil memerhatikan perempuan tua nan miskin itu kembali menitiskan air mata...gembira. Tanpa diduga, Allah mentakdirkan segalanya, hajat perempuan miskin itu untuk membantu meringan beban penderitaan penduduk Palestin akhirnya tercapai dan dipermudahkan sehingga berjaya mengumpulkan wang yang banyak manakala dia masih lagi terus menyimpan satu-satunya 'harta' yang ada. Subhanallah. Justeru, iktibarnya ialah segala niat murni yang baik sentiasa mendapat perhitungan dan ganjaran Allah apatah lagi ianya datang daripada hati kecil seorang yang miskin yang mahu membantu umat islam yang menderita akibat dizalimi rejim zionis israel biarpun diri serba payah dan serba kekurangan.- azm

Wednesday, January 21, 2009

Akhbar Alam Islami

Buka sempadan Gaza - Mesir
Ban tells Israel to open borders with Gaza Strip
By Anna Fifield in Gaza City
Published: January 21 2009 02:00 | Last updated: January 21 2009 02:00
The United Nations secretary-general called on Israel yesterday to reopen the borders with the Gaza Strip immediately to allow the free movement of Palestinian people and goods.

Ban Ki-moon said he was promoting the idea of a third party - perhaps the European Union or Turkey - to police the border crossing to ensure that weapons could not be smuggled to Hamas.

"I hope that all the parties can agree on the border situation, to prevent any smuggling of illegal arms and weapons into Gaza," Mr Ban told the Financial Times after visiting damaged areas and a bombed UN food storage centre in Gaza City.


Keputusan dan analisis pilihanraya kecil Kuala Terengganu
Taktik Propaganda zaman 70-an BN tidak menjadi.

Anak 6 bulan dibuang ke dalam tong sampah
Tak ada logika - campak anak dalam tong sampah selepas bergaduh suami isteri? Kononnya sebab isteri curang. Kenapa marah isteri buang anak? Kalau dia memang zuriat bagaimana? Ujian DNA kan ada.

Pemimpin Kerajaan Negeri Selangor guna pesawat tambang murah untuk urusan rasmi

Now everyone can fly … with Selangor Exco - http://anwaribrahimblog.com
By Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR, Jan 19 – Tan Sri Khalid Ibrahim and his exco members took frugality to new heights by flying to and from Alor Setar with Air Asia.

The Selangor delegation had flown to Kedah to attend the conference of Pakatan Rakyat (PR) chief ministers and leaders on Sunday and were spotted by The Malaysian Insider at the Sultan Abdul Halim Airport waiting to board the return flight this morning.

Sunday, January 11, 2009

Boikot


Ziarah Jenazah Tazkirah Terbaik

Pagi tadi aku terpinga-pinga dengan pemergian seorang saudara yang telah kukenal lama. Tanpa berfikir panjang kami sekeluarga bergegas pulang ke kampung yang kebetulan berdekatan dengan rumah Allahyarham. Jenazah disolat dan dikebumikan selepas solat Asar.

Visit Khae_276 Photostream

Nyawa manusia memang sifatnya tidak kekal. Namun ia akan menjadi sesuatu yang tidak terduga, sekiranya seseorang yang meninggal dunia itu kita kenali sebagai seorang yang sangat sihat dan tiada tanda-tanda penyakit fizikal. Namun itulah tanda Tuhan itu punya kuasa yang tidak terbatas, sesiapa sahaja tidak dapat lari dari takdir. Kalau kita rasa sihat walafiat, belum tentu esok kita masih mampu melihat dunia yang sementara ini. Lantaran itu, sekiranya kita mati esok, apakah bekalan yang telah kita persiapkan untuk bertemu denganNya? Cukup besarkah rumah semi-D kita untuk ditunjukkan kepada Tuhan? Adakah Dia akan kagum dengan Sony Ericsson C902? Adakah laluan kita di titian siraj cukup laju dengan Honda City V-Tec? Mampukah Blackberry dan Macbook menemankan kita sepanjang masa di liang lahad sementara menanti hari kiamat?

Cukup kagumkah Dia dengan Sony Ericsson C902 yang canggih ini?


Taken from http://sefanboy.com/wp-content/uploads/2008/04/c902_1.jpg

Kerana itu hatiku tersentuh apabila mendengar doa Ustaz Hasan yang mengiringi jenazah seusai solat. Antara bait-bait menyentuh perasaan dalam doaa beliau yang panjang adalah
"Ya Allah, Engkau ampunkanlah saudara kami ini Ya Allah. Kami menjadi saksi bahawa beliau telah cuba menjadi seorang hambaMu yang terbaik. Beliau baru balik mengerjakan haji dan suka memperbanyakkan amal ibadah.
Ya Allah. Kami menjadi saksi bahawa beliau telah cuba menjadi seorang bapa dan suami yang baik. Beliau mendidik anak dengan penuh kasih sayang.....
Ya Allah kami menjadi saksi bahawa beliau telah cuba menjadi seorang Muslim yang berjuang di jalanMu. Beliau seorang dermawan yang banyak memperuntukkan hartanya di jalanMu. Beliau banyak memberikan perhatiannya kepada dakwah dan tarbiyyah ...."

Masya Allah, alangkah mendalamnya doa al-Ustaz. Ia doa kepada yang mati dan tazkirah kepada yang mendoakan. Seraya itu hati berkata-kata "Apakah apabila aku mati nanti, ada atau tidak keluarga, saudara-handai, jiran tetangga dan para sahabat yang boleh menjadi saksi untuk kita." Kalau nak cari saksi kekayaan kita, ia pasti mudah. Rumah tersergam indah, kereta besar, harta banyak. Namun adakah semua itu beerti di sisi Allah? Adakah semudah itu untuk mengumpulkan kekayaan yang benar-benar beerti di sisi Allah? Inilah masa menepuk dada dan bertanya iman.

Sunday, January 04, 2009

Muslim China

BEIJING (AFP) - China arrested almost 1,300 people for terrorism, religious extremism or other state security charges in the country's Muslim-majority western Xinjiang region last year, state press said Sunday.
The vast desert area bordering Central Asia is home to more than eight million members of China's ethnic Uighur population, Muslims who have complained for decades of political and religious repression.

More

Jumlah warga Muslim di barat China hampir sama atau mungkin lebih ramai dari rakyat Malaysia berketurunan Cina. Jadi terbukti Islam agama sejagat kerana setiap bangsa mempunyai Muslim.

Friday, January 02, 2009

Menyambut Tahun Baru dengan Parti Seks

Tahniah kerana mulakan tahun masihi dengan menempah HIV+. Nanti nak kahwin, cuba cari negeri yang tidak buat pemeriksaan AIDS. Kalau tak tiga kali malu, pertama masa kena cekup, kedua masa nak nikah ketiga masa mengadap tuhan

KUALA LUMPUR, Jan 1 (Bernama) -- Police arrested a female newscaster of a private television station, an actress and 24 others who took part in a sex party at a hotel room in Jalan P. Ramlee here today.

The two woman and seven others -- six men and a woman -- tested positive for drugs, said ASP Mahani Ahmad of the police's vice, gambling and secret society branch.

All those arrested during the 3.30am operation aged between 18 and 31 years, she said when contacted.

She said the police also found liquor and various drugs like ketamine, cocaine and syabu in the room on the 11th floor of the hotel and a 20-year-old student of a Kelana Jaya private college believed the drugs supplier was among those held.

During the raid, three couples were on the bed while the rest were entertaining themselves believed intoxicated, she said.