Tuesday, January 18, 2011

Iraq Salam


USD 3Trillion US belanjakan untuk Perang di Iraq 2003.

Sunday, January 16, 2011

Eksperimen Laluan Gombak-Cyberjaya

Mula: IIUM Gombak
Tamat: Bangunan MPS Cyberjaya
Waktu: Sekitar 8.30 - 9 pagi

Selama dua tiga minggu aku mengkaji laluan-laluan yang ada. Boleh sahaja aku baca forum atau tanya Lebai Google melalui anaknya Professor Map, tetapi aku ingin merasai sendiri keperitan hidup di KL mengharung kesesakan lalulintas setiap hari. Ini antara pemerhatian yang dapat dibuat:

Jalan MRR2 pilihan yang natural, namun jalan mula sesak di hadapan Taman Melawati. Ia berakhir di susur keluar ke Jalan Ampang. Besar kemungkinan kerana susur keluar DUKE di ADNI Taman Seri Ukays yang mula dibuka sejak awal 2010.

Dari MRR2 susur ke Jalan Genting Kelang untuk ke Bulatan Pahang. Ada dua jalan yang boleh diambil dari sini. Pertama ambil Jalan Tun Razak. Traffik agak perlahan tetapi masih lancar. Dari situ boleh ke Sg Besi. Kemudian samada ambil Plus RM1.60(susur keluar Serdang) atau guna lebuhraya MEX RM4. Kedua bypass bulatan menghala Jalan Istana ke Sg Besi. Agak jauh sedikit tetapi traffik lebih lengang.

Masalah guna Jalan Genting Kelang ialah di Jalan Genting Kelang (JGK) sendiri. Traffiknya boleh statik untuk beberapa ketika. Walaupun tidak sejauh kesesakan MRR2, tetapi sekurang-kurangnya di MRR2 kenderaan masih bergerak.

Kemudian aku cuba dari Jalan Sg Pusu terus melalui sepanjang Jalan Gombak untuk susur keluar Jalan Genting Kelang, dengan harapan dapat bypass kesesakan sepanjang Jalan Genting Kelang. Negatif: Sesak nak masuk.

Kemudian dari MRR2 aku keluar di susur JGK. Traffic light pertama terus susur ke LRT Wangsamaju. Menghala Taman Seri Rampai, Setiawangsa dan Jelatek. Di persimpangan Jalan Ampang, ambil ke kiri boleh juga kerana di MRR2 sudah reda lalulintas melepasi Ampang Point. Namun aku cuba ke kanan menghala KLCC untuk susur ke Jalan Tun Razak. Alhamdulillah traffik lancar. Sekiranya aku tidak ambil MEX masih OK kerana kesesakan di Bandar Tun Razak sudah reda sekitar jam 9 pagi.

Aku akan cuba jalan ini dulu sementara jumpa alternatif yang lebih baik.

Wednesday, January 12, 2011

#tanyanajib

Kalau betul ikhlas untuk memperbaiki ekonomi negara, mengapa tidak diterima cabaran Anwar Ibrahim?

Tuesday, January 11, 2011

Cakap tanpa fakta: Ilmuan atau bukan ilmuan sama sahaja

Sementara itu Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Datuk Shamsul Amri Baharudin berkata cabaran Anwar untuk berdebat dengan Najib mengenai polisi ekonomi, dilihat sebagai satu usaha terdesak.

Katanya, Anwar tidak perlu untuk berdebat memandangkan rakyat kini lebih cenderung menonton majlis yang berbentuk forum perdana.

- Bernama

Wow, ini bukti talk is cheap.

Peluru masuk kepala keluar hidung

An Italian man, hit in the temple by a bullet during New Year's Eve celebrations, has unbelievably sneezed it out of his nose. 28-year-old Darco Sangermano was hit in his head by a stray .22 calibre bullet while wandering with his girlfriend through the city of Naples notorious for its rowdy New Year celebrations. The bullet went through the right side of his head, behind his eye socket and lodged in his nasal passage but miraculously did no serious damage. Bleeding heavily, he was taken to hospital in an ambulance shortly after midnight, but while waiting to be seen by doctors he sneezed and the bullet shot out of his right nostril' - NDTV.com

Benar tapi pelik. Pantang maut sebelum ajal. Sudah gaharu cendana pula.

Motivasi Belajar Sekotak Pensel Warna

Ketika itu aku masih kecil, sebaya umur anak sulungku sekarang. Walaupun ketika itu tiada Iqra', Bacalah Anakku, Read Easy mahupun Bacalah Jawi, tetapi belajar tetap belajar. Motivasi belajar untuk mendapat sesuatu bukanlah bagus, tetapi ia bukan satu kesalahan. Aku perlu belajar bersungguh-sungguh untuk dapatkan kelengkapan mewarna yang baru. Pensel warna kakak yang kupakai sekian lama telah menjadi sepanjang ibu jari. Oleh kerana ibu berjanji membelikan yang baru, aku belajar bersungguh-sungguh. Penggal itu aku mendapat nombor satu di dalam kelas. Petang itu berbunga-bunga gembira beritahu ayah dan mak tentang keputusan penggal kedua itu. Aku tahu mak dan ayah bukannya ada duit, tambahan pula sekarang belum masuk gaji. Tetapi esoknya ibu menghadiahkan pensel warna yang baru. Ya pensel warna Luna 12 batang saiz pendek, kecil tetapi sangat bermakna kerana ia kepunyaanku sendiri, bukan '2nd hand'.

Beberapa dekad berlalu kini aku pula membelikan pensel warna untuk anak-anak. Mungkin kerana hidup tidak sesukar dulu, mungkin kerana harga sekotak pensel warna tidak semahal dulu atau mungkin perbezaan prioriti tentang pendidikan anak, anak-anak kita sekarang tidak sesukar dahulu untuk mendapatkan sekotak pensel warna. Bukan sekadar tidak perlu berjuang untuk mendapatkan sesuatu, bahkan mereka telahpun dapat lebih awal, iaitu sekitar umur 4 tahun kita sudah belikan peralatan menulis dan melukis, atas alasan motor skill perlu diasah seawal mungkin. Tamatkan Iqra' 4 untuk mendapat Lego Star Wars terbaru; itu motivasi era ini. Anak zaman ini sudah terlalu sofiskated; bawa Sony Ericsson Vivaz ke sekolah, RPG Doom dan Tomb Raider tidak cool kerana tidak dimainkan di internet seperti Crazy Shooter Online mahupun Farmville, atau sekadar selesa mendengar subversif alternative punk rock indie menggantikan rock kapak. Sekotak pensel warna mungkin telah bertukar dari kehendak kepada keperluan.

Saturday, January 01, 2011

Malam Tahun Baru: Seperti biasa aku....

Seperti biasa malam tahun baru mengantuk gila. Sedar-sedar dah subuh. Tahun ini pula agak istimewa...

101231 2001
Sekitar jam 10 aku sudah bergerak dari KL ke Putrajaya. Menghirup udara KL di malam tahun baru. Memang kelas. Singgah di stesen minyak. Banyak motorsikal parking. Kiri-kanan penuh. Nak isi minyak kena minta kebenaran (angkat tangan). Group lain-lain. Macam-macam. Ada macam punk, ada macam rock, ada macam mat motor klasik, ada geng rojak (tak clear identiti) dan sekadar campur lelaki perempuan. Apalah budak-budak perempuan ni buat malam-malam kat luar. Mak bapak dia tahu ke tidak?


101231 1048

Sampai tempat gathering. Best jumpa teman lama dan teman baru. Borak-borak sambil ngeteh. Perbincangan dari hal anak-anak sehingga harga rumah Putrajaya dan lesen takaful. Kemudian dengar pengisian Ustaz tentang tarbiyyah. Baca Quran sebelum menjadi as-Syahidul Quran.

110101 0405

Bangun, solat dan berjemaah. Gatal tekak batuk-batuk dan selsema bertambah teruk. Sempat diminta menjadi muazzin Subuh.

110101 0730

Seronoknya minum ramai-ramai kedai mamak di pagi tahun baru, aktiviti debit lemak ganti aktiviti defisit lemak yang gagal dilaksanakan, riadhah. Ada sahabat tabligh mendahului kami di kedai mamak. Macam-macam cerita sejarah D&T di Malaysia disingkap dan dibincang. Priceless moment.

110101 0900
Bersurai. Masing-masing ada urusan dunia menanti untuk diselesaikan. Namun seperti sahabat tabligh itu, kami bersyukur memulakan tahun baru masihi dengan langkah kanan. Semoga ukhuwwah dan usaha ini diberkati.