Monday, May 31, 2010

Wednesday, May 26, 2010

Nahnu minhum - nahnu ma'ahum - wa nahnu lahum

Peringkat masuk ke dalam masyarakat memerlukan usaha-usaha ke arah pelayanan terhadap masyarakat.

Saturday, May 22, 2010

I'm Blind Not Deaf!


Anak saudara aku ni perasan dia Batman, tapi Tha kata dia ni Anti-Mage.

Sunday, May 16, 2010

6 kaki ada dalam lagi.


Terperuk berminggu2 buat field trial. Walaupun tak sesempit 'rumah' yang Sudin & Ajis Bujang Lapok nak apply, ia sangat tidak selesa.

Saturday, May 15, 2010

Aduhai Tabah & Abu Bakar

Contoh ulasan novice tahap gaban

Set kedua Chong Wei vs Lin Dan Separuh Akhir Piala Thomas. Komen ketika set kedua Lin Dan mendahului 20 - 8. "Nampak seakan-akan perlawanan ini memihak kepada Lin Dan". ?????Apa lagi yang seakan-akan?

Ketika Chen Jin 20 - 10 mendahului Choon Haan. "Walau ketinggalan tetapi selagi belum tamat dia tetap berpeluang memenangi set ini". ?????? Berapa banyak game 20-10 boleh kejar balik?

Aku tak tahu nak ketawa ke nak nangis dengar ulasan camni.

Friday, May 14, 2010

Aku dan Facebook

With Zuckerberg Privacy Controversy, Facebook's Bad Image is Getting Worse

The Business Insider has reported that, when he was 19 years old, Facebook chief Mark Zuckerberg had an instant messenger conversation where he boasted about his access to the personal data of Facebook users and called those users "dumb" for trusting him. Facebook issued a report neither confirming or denying the story. Whether or not the conversation really happened, the report is another in a series of high-profile incidents highlighting Facebook's rapid dismantling of user privacy. The negative media portrayal of Facebook is quickly becoming a trend, bringing the Silicon Valley coverage of the company's troubles into the national mainstream. Do Facebook and Zuckerberg now face public relations problems? Or is the media being too hard on the web giant?

Baca lagi di http://finance.yahoo.com/family-home/article/109556/with-zuckerberg-privacy-controversy-facebook-bad-image-is-getting-worse?mod=career-work

Aku malas nak tulis tentang Facebook ni. Cuma nak bagitahu aku memang takde account dia. Semua kawan-kawan ada. Hatta sahabat tabligh akupun marah-marah pasal aku takde account. Aku sengih aje.

Aku jumpa Facebook ni masa dulu lagi, masa dia baru nak boom di US. Masa tu Hishamuddin Rais tak pandai main blog lagi. Masa tu Friendster masih dianggap cool. Memang part of research aku tentang Social Networking. Hasil kajian awal, aku jadi takut nak guna kerana masalah privacy. Dia sama dengan Google, cuma lebih merbahaya. Google study interest trend dan behaviour kita di internet. Facebook lebih dari itu kerana maklumat personal ada disimpan bersama. Panjang ceritanya, baik baca sendiri.

Kalau nak terus guna, silakan tetapi pastikan ada sedikit perasaan sceptical. Don't reveal too much. Stay anonymous. Stay low. Kecualilah korang selebriti ke apa. Takde Facebook pun memang dah takde privacy. Privacy untuk orang macam kita sangat penting. Privacy in ease of mind, privacy of life and privacy in personal detail. Peliharalah dia.

Tuesday, May 11, 2010

Gambar menarik dari Tukar Tiub



Walaupun logo halal pada tirai kedai Sport Toto itu terang-terang 'doctored' dan bersifat senda seram dari Hisham, tetapi kelibat pakcik bersampin itu macam betul. Agak-agak lah pakaian tu kalau iyepun nak berjudi.

Tapi rasanya orang beratur ni kat kaunter tiket. Lawak juga.

Layan Piala Thomas

Peringkat Kumpulan Malaysia lawan Jepun. TV1 dan TV9 tunjuk coverage yang sama. TV1 kat rumah teruk, tapi ulasan dibuat oleh Hj Hasbullah. TV9 cantik, tapi ulasan 'hancur' oleh Bakar & Tabah. Kalaulah aku boleh tengok TV9 dan dengar ulasan Hj Hasbullah di TV1 serentak, kan bagus.

Monday, May 10, 2010

Blog Update dari iGoogle

iGoogle adalah low class Social Network site. Dia lebih kepada URL dan bookmark management tools. Salah satu feature baru ialah boleh update ke blog terus dari iGoogle. Khas untuk domain blogspot.com semestinyalah. Ya posting ini dari iGoogle

Monday, May 03, 2010

Tafsir Online

http://www.alquran-melayu.com/

IIUM punya.
http://www.iiu.edu.my/deed/quran/malay/index.html

Tafsir site dari Indonesia ini ada ayatnya sekali. Mantap di HT kot pasal macam biasa tengok dalam CD MT.
http://balikpapankota.depag.go.id/AlQuranDigital/s001a001.htm