Friday, December 31, 2010

Thursday, December 30, 2010

Pindah KL

Memang aku lahir dan membesar di KL. Namun beberapa dekad lalu KL tentulah tidak sama dengan KL sekarang. Aku sangat selesa dengan ketenangan dan kehijauan kampung di Banting dan persekitarannya. Kanchong Darat kampung yang sangat tersusun, Kampung Endah yang memang indah dan Morib yang semakin bersih dan cantik. Sewaktu mula bekerja aku menetap di Bangi dan sering ke Bandar Baru. Kemudian aku 'settle down' di sini. Walaupun semuanya 'not easily accessible', aku happy dan terasa suasana kampung yang diidam-idamkan.
Namun kini kami memasuki fasa baru di dalam hidup kami bila zaujati mula berkhidmat sebagai warden sekolah. Kami menghuni rumah warden. Bagi Tha dan adik-adik sekolah baru dan persekitaran berbeza, bagi aku perjalanan yang jauh dan mencabar ke tempat kerja. Bagi kami sekeluarga? Culture Shock.
Sebelum ini untuk ke klinik, shopping complex mahupun sekadar membeli roti canai untuk bersarapan, semuanya memerlukan perjalanan yang agak jauh. Namun sekarang ini semuanya 'on walking distance'. Walaupun sebenarnya ke Jaya Jusco tu 'practically jogging distance'.
Aku rasa banyak lagi perbezaan duduk di kampung berbanding berada di KL. Aku harap kami dapat 'adapt and adjust' dengan suasana baru ini.

Wednesday, December 29, 2010

AFF Suzuki Cup 2nd Leg

Superb penalty saves (wonder what happen if the penalty go through), great Safee Sali finish, great defense and overall performance. Malaysia are the champion.

Saturday, November 27, 2010

Retro: Kempen Derma Darah

Tahun 1996 semester 2. Satu-satunya kelab Ko-Kurikulum yang masih ada kekosongan. Persatuan Bulan Sabit Merah. Itu persatuan yang aku ceburi bertahun-tahun di sekolah. Aku rasa bosan pakai baju putih berkawad tengah panas. Tetapi sistem pendaftaran ala barbarian yang menyebabkan kami berasak-asak di tingkap pejabat akademik (bayangkan beratur dan berasak-asak hanya untuk ke tingkap kecil, bukan pintu bukan kaunter), aku dan fellowship yang lain sebenarnya tiada pilihan lain. Aku masih ingat Bak dan Mat death terjerit dari depan tingkap tanya OK ke masuk PBSM. Aku kata layan, maka itulah permulaan cerita bagaimana kami tercongok di kempen derma darah.

Aktiviti PBSM di uni canggih sikit bukan berkawad atau demo balut kaki orang, tetapi aku dan felloship ditugaskan untuk handle Kempen Derma Darah sempena hari Ko-Q uni. Memang klasik. Ketua aku mengelat. Dia lantik aku, penolong ketua kelas Ko-Q PBSM untuk jadi Pengarah Kempen.

Hari Ko-Q uni memang meriah, semua persatuan dan kelab ada booth masing-masing. Penuh satu dewan. PBSM dapat tempat depan pintu masuk Dewan Konvo. Aku dan Fellowship distribute kerja, dari urusan Hospital sehingga sediakan makanan, yelah selalunya kena makan selepas ambil darah. Depa jaga makan aku memantau perjalanan kempen dan panggil/ajal/rayu pengunjung masuk ke kem derma darah. Ada sekali tu aku ajak sorang cik cantik manis ni masuk dia menolak manja cakap taknak. Fellowship kata dia parking Mercedes pinky dia depan dewan. Hebat. Dah lama tu ada member bagitahu itu Tengku Mona adik Sultan Johor sekarang. Bangga aku cerita aku pernah 'mengayat' dia. Anyway...

Jadi perayu memang bagi confidence kepada aku untuk communicate dengan orang ramai. Kalau tiada peluang begini rasanya aku masih rasa malu nak bercakap dengan crowd. Rasa macam hilang separuh hidung ketika bercakap. Tetapi bila ada pengunjung yang setuju derma, rasa bertambah yakin dan berani bercakap dengan orang ramai. Pengunjung macam-macam. Ada first timer, ada old timer. Ada orang pitam, ada yang macam ok jalan dua tiga langkah dah terduduk tepi tangga dan sebagainya. Memang banyak pengalaman. Aku tak pernah terlintas sepanjang kempen itu untuk derma darah. Bulan depan ada derma darah di office aku cadang nak derma. kelakar pula teringat cerita ketika di uni dulu.

Thursday, November 11, 2010

Oldies






Setelah 3 tahun terperap, 'makwe' zaman mengaji ini aku jual. Lebih kepada sedekah kat Mat Pakistan buat kerja potong rumput. Banyak kenangan dengan dia ni, tetapi makin lama aku simpan, makin giat zaujati mengusik. Argh, bye my love.

Sunday, November 07, 2010

Tak larat layan Buletin TV3

Politician dan media ni kerja dia tiap-tiap hari sebar fitnah. Agaknya depa ni kalis dosa.

Friday, October 22, 2010

Ubuntu Perfect 10 is Out




Ubuntu 10.10 proved to be faster and sleeker than ever! Hassle free installation and very friendly ease of use. Still wonder how the software development will be in this distro compared to the stable Fedora 12.

Wednesday, October 20, 2010

Kemaruk 10.10.10

Tak cukup hebat 10.10.10 kerana kalau tahun penuh jadi 10.10.2010. Hari ini bagus juga kalau nak kahwin cuma bukan cuti umum. Hari ini ada yang nikah tepat jam 8 .10 malam untuk dapatkan 20.10.2010 2010 (waktu 24 jam). Kebetulan tuk kadi tak boleh solat berjemaah di masjid kerana pada 20.10 waktu isyak masuk 8.10 malam. Kemaruk habis!

Sunday, October 17, 2010

Siti Paling popular minggu ini

Kalah Datuk Siti. Siti Balqis yang mengalami gangguan jin menggemparkan Terengganu. Ramai yang berkata tidak mustahil, ada yang skeptik dan kebanyakan mengikuti dengan minat.

Thursday, October 14, 2010

6 Months


Time is running too fast, your first day still fresh in our mind, from that moment your arrival became the sweetest thing happen to us. Your smile, laughter and cry completes the day. Happy 6th!

Monday, October 04, 2010

Picasa 3 Rocks!

Buzzing around photo management software. While attracted to Adobe Lightroom complexity and try to mix with Irfanview simplicity, I came acroos Picasa 3. Simple, neat and quick assembling your photo no matter how sluggish your photo housekeeping are!

 

One splendid feature in 3.8 was face detection. While sometimes it give funny output (in this case Picasa identify Kha's aunty as her face, probably because of the resemblence), it still rocks. Once I tag my son, Picasa will suggest a ton of his pictures as him. All you have to do is click yes.

However there are some awareness that should be took into account. They encourage us to do face detection in Picasa Web Album, which me myself reluctant to do because of my fight against anti-privacy. Find it hard but actually they allow the feature offline. One more thing, they can connect directly to your blog if you want to blog certain photo. Interesting but quite dangerous for somebody like me, who prefer to stay anonymous in the net. Use it carefully. Use Yahoo!'s flickr photo uploader and jumble up everything to confuse the 'monster'. Peace of mind.

Other standard feature includes resize, create album without mess with the original physical images location and cool image effect. Give it a try man!
Posted by Picasa

Aids - Akibat Itunya Dipakai Sembarangan

Komen kontroversi Tifatul Sembiring, menteri Indonesia. Terbukti sahabat kita di seberang bijak menyusun kependekan.

Friday, October 01, 2010

Budi Bahasa hanya dalam Lagu

Orang kita kalau pasal berbudi bahasa memang digambarkan cukup hebat. Namun realitinya budi bahasa dan sopan santun rakyat Malaysia hanya tinggal di dalam lagu. Cuba bawa kereta di atas jalan-jalan federal. Sementara guna hon di lebuhraya mungkin bertujuan mengelakkan kemalangan, penggunaan hon di jalan-jalan biasa menggambarkan kebiadaban tahap tertinggi. Mungkin hendak menunjukkan rasa marah kerana kereta orang lain terjulur ke depan sedikit, atau kereta di depan terlalu perlahan atau kereta lain memasuki lane walaupun telah memberi isyarat, atau pemandu bukan lokal yang teragak-agak ke kanan atau ke kiri. Benda-benda kecil atau kesilapan pemandu lain yang tidaklah memudharatkan di ajar dengan menekan hon sekuat hati sehingga puas dan sehingga pemandu lain itu rasa bersalah amat sangat. Cuba bayangkan kalau pemandu itu isteri kita atau anak-anak kita yang baru nak belajar jalan atau hari pertama memandu di jalan utama. Apa jadi dengan slogan "Pandu dengan berhemah di jalan raya"?

Wednesday, September 22, 2010

Perginya Salah Seorang Muassis Dakwah di Malaysia

Minggu lepas sewaktu bertemu Ustaz Hamid Sulaiman, beliau mengkhabarkan pemergian sahabatnya Ustaz Dahlan, kerana ketika diziarahi beliau baru selesai solat ghaib jenazah.

Berita selanjutnya:
http://www.ikram.org.my/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=78:ucapan-takziah-di-atas-pemergian-ustaz-dahlan-mohd-zain&catid=3:terkini&Itemid=65

Saturday, September 18, 2010

Muhibbah yang bermusim

Selamat Hari Malaysia terutama Sabahan dan Sarawakian. Musim bulan-bulan patriotik yang bercampur-baur dengan musim perayaan ini, banyak iklan-iklan bermesej masyarakat harmoni ditonjolkan. Antaranya seorang wanita Tionghua yang masih menziarahi mertuanya walaupun suami Islamnya telah meninggal dunia.

Namun mesej-mesej ini dilihat bermusim, sedangkan drama Melayu sekiranya ada sangat kurang penglibatan bangsa lain atau watak bangsa Cina, India, Iban atau Kadazan. Drama Cina atau Tamil lagilah kurang, mungkin kerana masalah kurang menguasai bahasa. Tetapi drama Melayu tidak boleh menggunakan alasan yang sama. Sekiranya serius dengan mesej harmoni masyarakat majmuk, skrip mesti diolah supaya dapat menyelitkan watak keluarga Cina atau India.

Semoga Malaysia terus sejahtera dan makmur.

Pembunuhan Datuk Sosilawati

Memang ketika kecoh-kecoh tu aku berada di Terangganu, so bila orang mengusik tentang kepopularan Banting kebelakangan ini atas sebab pembunuhan kejam itu, aku tiada sebarang klu. Rujukan hanya seperti di akhbar. Namun setelah kembali ke Banting, pelbagai cerita yang tidak keluar di akhbar dan media telah sampai ke telinga. Hmm naik malas nak dengar. Aku cuma doakan Banting bersih dari orang-orang yang zalim macam tu. AlFathihah untuk Allahyarhamah dan 3 mangsa yang bersama beliau.

Thursday, September 16, 2010

Semoga dicucuri rahmat Shazwan Shahidan

News and appreciation to one of a few nice guys around.
http://hana-ibrahim.blogspot.com/2010/09/rip-dear-shazwan.html
http://www.zerotohundred.com/newforums/dc5-integra-type-r-forums/350570-rip-shazwan-blueimp.html
http://hana-ibrahim.blogspot.com/2010/09/its-been-7-days.html

Monday, September 13, 2010

Solat di Masjid Terapung

Memang solat di Masjid Kuala Ibai ni sentiasa happening. Solat waktu, qiyamulail atau solat raya, memang sentiasa ramai. Mungkin dapat beribadat sambil menikmati pemandangan tepi laut yang cantik.

P1010440

Friday, September 10, 2010

Tazkirah Ramadhan: Mustajab Doa

Puasa merupakan hikmah tersembunyi di dalam ibadah puasa. Di dalam kelompok ayat al-Baqarah 187-190 (saalaka) ada disebut tentang doa. Jadi sebenarnya bulan Ramadhan adalah bulan doa. Bulan mustajabnya doa. Oleh itu kita digalakkan banyak berdoa. Layan tazkirah ustaz (orang Terengganu duduk Cheras) di Masjid Terapung subuh malam ke 29.

Resipi Puasa Mustajab Yakin dan Khusyuk
Yakin Allah akan makbulkan doa kita dan yakin Allah mendengar doa kita.

Khusyuk adalah perkara yang berbeza. Kita sering lupa bahawa ketika kita berdoa kita sedang berkomunikasi dengan Allah. Kadangkala kita berdoa sambil lipat sejadah atau jawab sms. Sedangkan kita sedang mengadap Allah lewat doa.

Sebab tidak diterima: Gopoh. Tidak sabar di dalam berdoa. Kita mengeluh dengan mengatakan "Minta doh ustaz tapi tak boleh-boleh (tak dapat-dapat)"

Sebab kedua tidak diterima kerana memakan makanan haram. Haram itu terbahagi dua sebab. Dua sebab haram: Makanan itu haram, ia secara hukumnya haram contoh minum arak atau makanan syubhah atau outlet yang tidak pasti status halalnya. Kedua makanan halal dari sumber yang tidak halal. Contohnya membeli makanan dari duit berjudi, atau menipu duit orang lain, atau tidak membayar duit orang bawahan/pekerja/subcon dan sebagainya.

Hadis 40 Imam Nawawi ada ditulis tentang hadis wamalbasuhu haram. fainna mustajab?

Sekiranya masih tidak diperkenanan doa:

Berserah kepada Allah tentang dua

perkara: Bila dan bagaimana.

Sekiranya sudah terpenuhi semuanya, perhatikan bila dan di mana doa menjadi

mustajab.

Bila? Doa mustajab ketika antara dua khutbah Jumaat, ketika di tengah medan pertempuran dengan orang kafir atau bulan puasa mahupun ketika bermusafir.

Di mana? Doa mustajab di 3 masjid Masjidil Haram, Masjid Nabi dan Masjidil Aqsa dan sebagainya.

Untuk memastikan doa kita mustajab adalah sangat sangat mencabar. Sekiranya kita telah meminta tetapi masih Allah tidak perkenankan, periksa kembali sumbar rezeki dan malan hidup kita. Teruskan berdoa tanpa bersungut dan terus berdoa kerana tugas hamba meminta bukan mempertikai. WAllahua'lam.

Selamat Hari Raya 1431

Semoga Ramadhan yang lepas meninggalkan kenangan indah dan kesan iman yang mendalam untuk dijadikan bekalan, sehingga ke Ramadhan seterusnya.

Alfathihah buat ukhti Raihana Zainuddin

Dari http://www.sinarharian.com.my/pahang/content/story8149961.asp

Sementara itu dalam nahas berasingan, seorang penumpang sebuah kereta maut selepas kereta yang dinaiki merempuh belakang sebuah lori treler membawa muatan besi di Kilometer 226, Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) dekat Kuantan, awal pagi kelmarin.

Mohamed Fauzi berkata, dalam nahas kira-kira jam 1 pagi itu, mangsa, Raihana Zainuddin, 26 dari Seksyen 9 Shah Alam yang berada di tempat duduk penumpang belakang dipercayai tercampak ke hadapan dan meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala.

Menurutnya, pemandu kereta dan seorang lagi penumpang bagaimanapun terselamat dan hanya mengalami kecederaan ringan bagaimanapun mereka dihantar ke HTAA menerima rawatan.

“Kereta yang dinaiki mangsa dipercayai dalam perjalanan dari arah Kuala Lumpur menghala ke Kuantan dan bergerak mengekori belakang lori treler terbabit.

“Ketika sampai di lokasi nahas, pemandu kereta dipercayai gagal mengawal kenderaannya lalu merempuh belakang lori terbabit menyebabkan mangsa yang berada di belakang tercampak ke depan,” katanya.

Wednesday, September 08, 2010

Bila rasa kehilangan Ramadhan?

Kata ustaz bagi tazkirah di Masjid Banting, rasa sedih kerana pemergian Ramadhan itu sangat terasa pada solat Isyak 1 Syawal di masjid. Ini kerana selepas solat, jemaah bersurai, sedangkan sejak sebulan lepas malam-malam hari kita dilengkapi dengan keindahan dan kepenatan berterawih. Apabila mengenangkan ketika itu maka mengalirlah airmata kehilangan.

Sunday, September 05, 2010

Tarawih Membina Kekuatan

Saja layan blog sempoi ini. Gambar yang dipaparkan cukup meruntun hati. Sila ke sini

Kadangkala kita rasa penat untuk berterawih setiap hari. Kita cuba untuk pastikan terawih tetap dibuat setiap hari, sekurang-kurangnya 8 rakaat. Namun cukupkah buat bekalan dihadapkan kepada Allah? Ketepikan dalil buat 8 atau 20, kerana 8 atau 20, dua-dua rasul dan sahabat buat.

Namun di sisi Allah bagaimana di kalangan berjuta umat ini supaya amalan kita Allah terima sekiranya 8 rakaat itupun ada kekurangan di sana sini. Kerana itu beruntunglah orang yang punya kekuatan untuk mengharung tambahan 12 rakaat lagi.

Memang penat berterawih setiap malam, tetapi apabila selepas solat isyak 1 Syawal, pasti terasa kekosongan yang selalunya diisi dengan kelazatan berterawih. Ketika itu hanya linangan air mata dapat mengiringi pemergian terawih. Berdoa sahajalah kita masih ada untuk Ramadhan tahun depan.

Tilawatul Quran


Ramadhan sudah hampir meninggalkan kita. Sudahkah tercapai target peribadi masing2?

Friday, September 03, 2010

Muka Blog September 2010

Oleh kerana blogger.com guna framework untuk tukar template, kita akan lupa terus template lama yang pernah kita pakai. Oleh itu mulai sekarang aku akan abadikan template yang aku gunakan dari masa ke semasa.

20100903-sepuluhsen

Top Five Rejected Proposed Wasilah/Platform

Dah takde kerja sangat, aku terfikir beberapa kependekan yang agak ranggi dan sesuai digunakan oleh aktivis Islam. Aku reka sahaja, tapi jangan terperanjat kalau ada sahabat Indonesia kutip nanti. *Ada lebih dari 5 sebenarnya.

6. HAMIS untuk Harakah Mahasiswa Islam Malaysia. Ditolak pendaftarannya oleh HEP kerana namanya yang 'kurang bersih'.
5. PEKASAM untuk Pergerakan Siswa Malaysia. Pendaftaran ditolak kerana dikatakan menyerupai pergerakan sedia ada yang nama hampir serupa.
4. WAKAKA Wanita Kumpulan Aksi Keselamatan Antarabangsa. NGO untuk memperjuangkan keselamatan wanita dari penyeluk saku, peragut atau pengendap. Belum diterima kerana belum check IPR samada FIFA 2010 South Africa ada patentkan perkataan Wakaka tu.

3. GEMPAK untuk Gerakan Mahasiswa Peri Aktif. Ini terlampau ranggi. Kena reject kerana dikhuatiri ada unsur-unsur subversif bercampur barbarian educated aktivis. Pihak HEP masih meneliti kertas cadangan.

2. PACARAN untuk Pemuda Cinta Ramadhan. Agak catchy untuk menarik perhatian. Ingatkan menggalakkan berpacaran. Berpacaran dengan Quran dan Qiyamullail. Hmm Program 2Q. Dah macam Program Motivasi lah pulak.

1. IBIS untuk Ikatan Bujang Istiqamah. Bukan aku, Pak Agus yang reka, buat mengenakan kami-kami yang masih bujang ketika itu. Aku pernah memegang jawatan Timbalan Presiden untuk beberapa penggal.

Wednesday, September 01, 2010

Malam 23 Nan Tenang


Indahnya suasana pagi yang gelap. Bertemankan angin menyapa lembut.

Sunday, August 29, 2010

Buffet Takde Piawai Halal

Yes dah lama nak tahu senarai ni. Bagus

STATISTIK HOTEL YANG MEMPROMOSIKAN BUFFET RAMADHAN YANG TIDAK MEMATUHI PIAWAIAN HALAL MULAI 1 RAMADHAN SEHINGGA 10 RAMADHAN

TAHUN 2010



ONE WORLD HOTEL FIRST AVENUE

Bandar Utama City Center

47800, Petaling Jaya



BISTRO & THEATRE RESTAURANT

139, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC)

Jalan Ampang, 50450, Kuala Lumpur



IMPIANA KLCC HOTEL & SPA

No.13 Jalan Pinang

50450 Kuala Lumpur



HOTEL EQUATORIAL (M) SDN BHD

Jalan Sultan Ismail, 50250

Kuala Lumpur



PUTRAJAYA SHANGRI-LA

Jalan Putra Perdana

Taman Putra Perdana

Precinct, 62000 Putrajaya



HOTEL NIKKO KUALA LUMPUR

MTJ Development Sdn. Bhd

165,Jalan Ampang, 50450

Kuala Lumpur



SHAH’S VILLAGE HOTEL

3&5, Lorong Sultan, Peti Surat 115

46719, Petaling Jaya

Selangor Darul Ehsan



PRESCOOT INN KAJANG

Wisma Metro Kajang

Jalan Semenyih

43000 Kajang Selangor



LAGENDA CUISINE SDN BHD

(PRESCOTT INN KAJANG)



ORIENTAL CRYSTAL KAJANG

Lot 13, Jln S10/3, Section 10,

Off Jalan Bukit 43000 Kajang Selangor



RESTORAN TUPAI-TUPAI

Lot 1513 Kg. Sg. Tangkas

Bt. 18, JalanBangiKajang, 43000

Selangor



EASTIN HOTEL PETALING JAYA

13, Jalan 6/11

Pusat Dagang Seksyen 16, 46350,

Selangor Darul Ehsan



CONCORDE HOTEL KUALA LUMPUR

2, Jalan Sultan Ismail

50250, Kuala Lumpur



NOVOTEL K.L CITY CENTER

(CONCIERGE-DEPT)

2, Jalan Kia Peng, 50450,

Kuala Lumpur



BANGI GOLF RESTAURANT

Bangi



CITITEL MID VALLEY

Mid Valley City

Lingkaran Syed Putra

59200 Kuala Lumpur



KANPEI RESTAURANT

Eminent Pedestal SdnBhd

Lot L1, Lobby Micasa All Suite Hotel

368-B, Jln 1/68F, Off JalanTunRazak

50400 Kuala Lumpur



THE ZON ALL SUITES RESIDENCES

161-D, JalanAmpang, 50450

Kuala Lumpur



THE ROYALE BINTANG

KUALA LUMPUR



R & B SERVICES

BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL

1 JALAN IMBI, 55100, KUALA LUMPUR



THE SAUJANA KUALA LUMPUR

SAUJANA RESORT

Jalan Lapangan Terbang SAAS

40150 Shah Alam, Selangor



HILTON KUALA LUMPUR

3, Jalan Stesen Sentral

50470 Kuala Lumpur

P.O. Box 11815, 50758

Kuala Lumpur



LE MERIDIEN

2,Jalan StesenSentral,Kuala Lumpur

50470 Kuala Lumpur



THE REGENCY HOTEL

No.3, Jalan Raja Alang

50300 Kuala Lumpur

http://www.islam.gov.my/portal/pdf/2010/ogos/Kenyataan%20Media%20KP%20berkenaan%20Halal%20sepanjang%2010%20Ramadhan%20pertama.pdf

Wednesday, August 25, 2010

WikiLeaks

Ia adalah ibarat youtube kepada Astro, blogger.com kepada Utusan, footytube kepada ESPN, bittorrent kepada copyright, scribd kepada rapidshare atau OpenOffice kepada Microsoft Office.
Sudah agak hot di peringkat global, di Malaysia belum ada yang berani mati macam RPK atau tukartiub. Buat masa ini cuma ada satu dokumen melibatkan Malaysia, iaitu berkenaan PKFZ. Siapalah yang berani tahap gaban tu agaknya?

http://wikileaks.org/

Lintas Jalan Bahaya, Guna Jejantas pun Bahaya



From Malay Mail
http://www.mmail.com.my/content/47494-kindergarten-teacher-killed-resisting-snatch-thief

PETALING JAYA: In yet another ugly spectre of snatch theft, a kindergarten teacher was stabbed to death in an attempted grab-and-run incident when she put up a brave fight on the Sunway Pyramid overhead bridge this morning.

The snatch thief knifed Leong Lai Yong (right), 57, on her left rib to escape. She had clutched on to her purse and the assailant fled empty-handed.

In the 7am incident in the middle of the bridge, Leong collapsed after staggering towards the end of the crossing.

The bridge was virtually empty then.

Leong had died by the time two witnesses rushed to her aid.
Murder weapon

The Taman Sri Muda resident was on her way to work.

Monday, August 23, 2010

Jejak Rasul Serikandi

Awal Ramadhan ini TV3 menyiarkan spin off Jejak Rasul: Serikandi. Menarik kerana mengisahkan wanita-wanita hebat di samping rasul dan tokoh2 wanita selepasnya. Antaranya adalah anak baginda Fathimah dan Ummahat Muslim Aisyah. Aku tertarik dengan liputan di Syria tentang Khaulah Al-Azwar, adik Dhirar Al-Azwar. Dia salah satu inspirasi nama Khaulah, selain Tsa'labah. Juga diceritakan tentang ibu saudara rasul Shafiyyah Abdul Muthalib.

Harga Masih Sama?

Betul ke harga juadah di bazaar Ramadhan masih 'standard'? Rata-rata tempat aku pergi, dari Dengkil, Jenderam dan Bangi, harga sudah naik. Nak beli pun fikir panjang.
Dulu sebungkus mee kosong (orang Tganu kata mee boddo) boleh jumpa lagi RM1. Sekarang rata-rata RM2. Kuih RM1 3 ketul payah nak cari, dah ganti dengan RM2 5 ketul. Murtabak RM1.50 dah pupus, RM2 beratur panjang, tapi yang RM2.50 berlambak. Sate pun dah mula jual 70sen sebatang. Nak beli 5 batang untuk celah gigi pun dah RM3.50. Nasi ayam? Naik malas aku nak story the morry.
Orang yang kata masih standard samada politician, orang bergaji/pendapatan besar atau jarang pergi Pasar Ramadhan.
Zeti Ungku aziz kata pertumbuhan ekonomi 6%. Sementara pelaburan dijangka masuk, peluang pekerjaan bertambah dan sebagainya, ia tidak mengubah keperitan rakyat dalam jangka masa terdekat. Apa direct effect kepada golongan marhaen? Sepatutnya diberitahu juga kadar inflasi sekarang, baru tahu parah tak parah keadaan sekarang. Ada sesiapa pakar ekonomi nak kongsi berapa kadar inflasi sekarang? Ia lebih refleks kepada suasana dan kuasa beli rakyat sekarang.

Friday, August 20, 2010

Birthday Girl!

P1000900
Antara bukti kedewasaan Zaujati. Skill memasak menghapuskan terus angan-angan mahu kelihatan kurus. Gambar di atas adalah Rohu Masak Sambal Likat, percubaan berani masak ikan air tawar yang besar dan hanyir.

Kepada Zaujati yang bersinar-sinar,
Kelmarin Zaujati sudah mencecah 30. Mabruk ya, Mama sudah 3 dekad mengharung dunia. Terima kasih atas kenangan indah bersama sejak 8 tahun lepas dan tahun-tahun mendatang. Terima kasih kerana melahir, menjaga dan membesarkan anak-anak. Terima kasih kerana bersabar dan berkorban demi lelaki ini. Terima kasih atas perkongsian yang sangat bermakna ini. Semoga panjang umur murah rezeki. Amin.

Thursday, August 19, 2010

Hujan Ujian Ramadhan

Walaupun ketika awalnya agak panas, Ramadhan kali ini hujan memang lebat habis, memang tempias cuaca melampau dunia La Nina. Hujan bermula sekitar lewat petang hingga awal pagi. Sekiranya tidak dapat keluar ke masjid, jangan sampai tidak berterawih di rumah.

Layan berterawih di Masjid Al-Mustaqimah, aku simpan sahaja payung di dalam kereta kerana hujan sudah reda. Kalau musim hujan biasa, reda tu memang reda. Tetapi hujan musim ini memang tidak boleh dijangka. Selepas moreh, hujan semula dan lebih lebat dari awalnya. Nasib baik ada abang hensem tumpangkan payung sampai kereta. Ahaks.

Cuaca tidak menentu tidaklah seteruk yang dialami saudara kita di Pakistan. Kecil sahaja ujian Ramadhan kita berbanding mereka. Rumah tenggelam, ahli keluarga entah di mana, pakaian sehelai sepinggang. Sahur dan berbuka apalah agaknya? Aku doakan rakan-rakan di Karachi dan Lahore seperti Hijaz, Asim Naseem selamat hendaknya. Amin

Apa kaitan porno dengan buang bayi?

Dipetik dari http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/8/17/nation/6869673&sec=nation

KUALA LUMPUR: Widespread access to pornography and weakened family ties have led to an increase in baby dumping in the past five years, according to Federal CID director Comm Datuk Seri Bakri Zinin.

“Youth today can easily have access to such material online, even through their mobile phones.

“Parents also need to guide and educate their children on sexuality,” he said yesterday at Bukit Aman.

Comm Bakri also urged the public to work closely with the police in identifying such cases.


Sejauh mana tindakan menyalahkan teknologi boleh membantu mengurangkan pembuangan bayi masih diragui. Telefon bimbit dan internet hanyalah medium. Semua orang ada capaian terhadap porno. Perkara yang menyumbang ke arah buang bayi adalah
1. Tiada atau kurang aktiviti amar maaruf nahi mungkar. Kalau ada dipandang negatif.
2. Didikan agama. Memang petunjuk dan hidayah milik Allah, tetapi sekiranya akal normal tidak nampak mana baik buruk, atau ketika naluri kemanusiaan binatang lebih baik dari manusia, pengetahuan agama boleh menjadi pendinding diri.

Dari Youtube Banjir di Pakistan

Silakan ke sini http://www.youtube.com/watch?v=_i5g5ZzPjbQ&feature=related

Dua perkara nak ditunjukkan di sini:

1. Betapa dahsyatnya banjir di Pakistan, seolah-olah di tengah lautan yang beraruskan sungai.
2. Superhero dunia sebenar.
3. Kaedah menyelamat ketika banjir yang sebenar.
4. Bak kata orang-orang tua, berpantang maut sebelum ajal.

Monday, August 16, 2010

Ramadhan 1431 yang lain dari biasa

Kali ini berbeza sedikit kerana Tha mula berpuasa. Juga kerana kami spend banyak masa bersama, siapkan juadah berbuka, terawikh dan tadarrus. Juga kerana aku berazam habiskan/curi masa yang sibuk di pejabat untuk Quran. Oh ya juga kerana Ghumaisha'.

Tuesday, August 10, 2010

Konsisten


Masjid KLIA yang besar dan cantik. Jumpa Syeikh al-Awaa'id. Proud to serve you.

Tuesday, August 03, 2010

Retro: Kisah Kelisa Putih

Cerita dari www.puncakalamtown.com

Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan (PLUS highway) kelihatan sebuah Kelisa putih tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada orang tua yang berdiri disebelahnya, pemilik Kelisa tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu tetapi tidak ada sebuah kereta pun berhenti. Tiba- tiba datang lah sebuah kereta Mitsubishi Evo 7 berhenti di sebelah Kelisa tadi.

"Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?"tanya mamat Evo 7 berusia dalam lingkungan 20an.

"A'ha rosak "jawab pakcik tu simple je.....

"Ok, cam nie, saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol"mamat nie bagi idea.

"canteek gak tu..." tapi....nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam"

"Woraaitt pakcik"..mamat nie pun ikatlah tali kat depan Kelisa putih didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper Evo 7nye. dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati. Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit, maklumlah Evo 7 brother….apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu. Mamat tu pun slowkan balik..

Tiba-tiba ada sebuah Porsche 911 datang dari belakang dan press minyak kat mamat Evo7, apa lagi bro….jiwa muda pantang dicabar,
dia pun tekan la minyak rapat nak kejar Porsche 911 nie...lupa la pulak dia dengan Kelisa putih org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan,dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak. Mamat evo7 tu dah tak sedar dah….angin punya pasal.
Tak sampai 2 kilometer di depan ada mamat Polis bertenggek buat speed trap kat bawah jambatan.

Vrooommm.... bedesup peginye.

"Ini dah lebih speed limit nie"kate mamat Polis nie.

"Mak ai !! ini dah cecah 250kmj" Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie...

"Over..over. ..over"kate mamat Polis tadi pada kawannya didepan.

"Ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah Porsche 911, Mitsubishi Evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak
percaye punye" kate mamat Polis.

"Kereta ape yang satu lagi Bro" kate member Polis yg ada di depan.



"Kelisa putih beb….tengah cucuk angin ngan Evo7 tu….siap bagi hon dan hi beam nak potong !!! pergh…

Tuesday, July 20, 2010

Masalah

P1000887
Kalau semua masalah secantik Sudoku Kanak-Kanak, duduk satu hari dengan masalah pun tak mengapa.

Jangan ributkan diri dengan pelbagai masalah. Banyak sangat fikir nanti serabut. Kalau dah tua boleh jadi hypertension dan strok.

Monday, July 19, 2010

Ukhuwwah Berkekalan Walau Tidak Bersama

Sahabat,
Walau di mana engkau berada
Walau apa yang engkau lakukan
Aku doakan semoga engkau sentiasa
Maju dan konsisten
Walau kita tidak lagi duduk semeja
Bertepuk tampar di kala santai
Bertegang leher ketika serius
Namun ia sebahagian dari proses
Mendewasa dan mematangkan kita
Ia kenangan bersama milik kita
Jangan jadikan alasan
Untuk tidak lagi menjalin ikatan
Kerana kita bukanlah bintang
Menyusur bukan beerti tidak berbisa
Engkau tetap hebat dengan caramu sendiri
Semoga suatu masa nanti
Kita dipertemukan lagi
Dalam suasana yang segar dan tenang

Friday, July 09, 2010

"Baby Baru"

Betul. Sejak mengaji aku mengidam nak pakai Compaq. Orang kata dia seperti namanya, kompak dan reliable. Sampai ke sudah (dah kena beli dek HP) tak dapat lagi. Aku biasa guna HP Proliant untuk project deployment. After sales service agak baik. Tapi tak sangka projek baru ni bos kecik bagi Compaq 511 ni.



Nakal bos, dia anggap laptop ni untuk ikat aku agar setia dalam group dia. OK la tu, aku anggap dia macam gula-gula.

Harga di internet tak sampai RM2k, tapi spec agak OK. Satu kelebihan Compaq ialah keyboard dia sangat selesa dan buat kita geram menekan butangnya yang lembut dan sopan. Tapi kalau guna duit sendiri baik beli Asus Taiwan mari. Murah dan bukan US made.

Thursday, July 08, 2010

Pokok Hiasan Beracun (email)

Pokok beracun-




Salam,
Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.


Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.


Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.


Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.


Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.


Sila maklumkan kerana terdapat kes kematian yang jarang dilapurkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklafikasikan sebagai "food poisoning".


Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

Tuesday, July 06, 2010

Kumpulan Saff One

Tak sempat minta nyanyi live Awan Terpilu Emas Awanan. Masih kacak bergaya depa ni.

Monday, July 05, 2010

Layan Tanjung Karang

Kenduri Kahwin sepupu di Ban 4. Buat buat wallpaper nih.

Thursday, July 01, 2010

Dari Youtube: Azzam Tamimi

Ini eksperimen aku untuk embed youtube. Azzam Tamimi speaker yang mantap kalau bercakap tentang Palestin. Aku jumpa dan berkenalan dengannya ketika Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis. Tak, aku sahaja yang kenal dia, dia tidak.

Wednesday, June 16, 2010

Kyrgyzstan in Violance

The UN said yesterday there was strong evidence the ethnic violence that gripped southern Kyrgyzstan since last week, forcing tens of thousands of Uzbeks to flee, was orchestrated and planned in advance.

Rupert Colville, spokesman for the UN high commissioner of human rights, said the riots, which began in the southern city of Osh, were provoked by shadowy outside groups. The official death toll was last night put at 174 with 1,800 injured. But aid agencies said the actual figure was much higher.

Adab Berdebat

Sesuatu kaum yang mendapat petunjuk tidak akan disesatkan kecuali mereka suka berdebat - Hadis

Perdebatan yang melibatkan ketaksuban adalah merosakkan.

Contoh perdebatan melampau dan tidak konstruktif adalah Ronald Trump dan peserta rancangannya.

Pada zaman Rasulullah, terdapat dua orang sahabat yang bertelingkah kerana satu ayat. Rasulullah sangat marah dan bersabda bahawa orang-orang sebelum kamu telah binasa kerana bidaah dari bertelingkah dan melaga-lagakan ayat dari kitab Allah.

Taubat

Taubat akan menjadi ibarat minyak kepada pelita iman. Sekiranya iman menjadi kurang, maka taubat akan mengnsafkan manusia, membawa manusia sesuai dengan fitrahnya sebagai hamba dan menyedari kerdilnya diri di sisi Allah

Perbincangan buku Rambu-rambu

Dunia hanya kesenangan yang memperdaya

Kematian adalah pasti

Surah Ali 'Imraan ayat 177

Thursday, June 03, 2010

Monday, May 31, 2010

Wednesday, May 26, 2010

Nahnu minhum - nahnu ma'ahum - wa nahnu lahum

Peringkat masuk ke dalam masyarakat memerlukan usaha-usaha ke arah pelayanan terhadap masyarakat.

Saturday, May 22, 2010

I'm Blind Not Deaf!


Anak saudara aku ni perasan dia Batman, tapi Tha kata dia ni Anti-Mage.

Sunday, May 16, 2010

6 kaki ada dalam lagi.


Terperuk berminggu2 buat field trial. Walaupun tak sesempit 'rumah' yang Sudin & Ajis Bujang Lapok nak apply, ia sangat tidak selesa.

Saturday, May 15, 2010

Aduhai Tabah & Abu Bakar

Contoh ulasan novice tahap gaban

Set kedua Chong Wei vs Lin Dan Separuh Akhir Piala Thomas. Komen ketika set kedua Lin Dan mendahului 20 - 8. "Nampak seakan-akan perlawanan ini memihak kepada Lin Dan". ?????Apa lagi yang seakan-akan?

Ketika Chen Jin 20 - 10 mendahului Choon Haan. "Walau ketinggalan tetapi selagi belum tamat dia tetap berpeluang memenangi set ini". ?????? Berapa banyak game 20-10 boleh kejar balik?

Aku tak tahu nak ketawa ke nak nangis dengar ulasan camni.

Friday, May 14, 2010

Aku dan Facebook

With Zuckerberg Privacy Controversy, Facebook's Bad Image is Getting Worse

The Business Insider has reported that, when he was 19 years old, Facebook chief Mark Zuckerberg had an instant messenger conversation where he boasted about his access to the personal data of Facebook users and called those users "dumb" for trusting him. Facebook issued a report neither confirming or denying the story. Whether or not the conversation really happened, the report is another in a series of high-profile incidents highlighting Facebook's rapid dismantling of user privacy. The negative media portrayal of Facebook is quickly becoming a trend, bringing the Silicon Valley coverage of the company's troubles into the national mainstream. Do Facebook and Zuckerberg now face public relations problems? Or is the media being too hard on the web giant?

Baca lagi di http://finance.yahoo.com/family-home/article/109556/with-zuckerberg-privacy-controversy-facebook-bad-image-is-getting-worse?mod=career-work

Aku malas nak tulis tentang Facebook ni. Cuma nak bagitahu aku memang takde account dia. Semua kawan-kawan ada. Hatta sahabat tabligh akupun marah-marah pasal aku takde account. Aku sengih aje.

Aku jumpa Facebook ni masa dulu lagi, masa dia baru nak boom di US. Masa tu Hishamuddin Rais tak pandai main blog lagi. Masa tu Friendster masih dianggap cool. Memang part of research aku tentang Social Networking. Hasil kajian awal, aku jadi takut nak guna kerana masalah privacy. Dia sama dengan Google, cuma lebih merbahaya. Google study interest trend dan behaviour kita di internet. Facebook lebih dari itu kerana maklumat personal ada disimpan bersama. Panjang ceritanya, baik baca sendiri.

Kalau nak terus guna, silakan tetapi pastikan ada sedikit perasaan sceptical. Don't reveal too much. Stay anonymous. Stay low. Kecualilah korang selebriti ke apa. Takde Facebook pun memang dah takde privacy. Privacy untuk orang macam kita sangat penting. Privacy in ease of mind, privacy of life and privacy in personal detail. Peliharalah dia.

Tuesday, May 11, 2010

Gambar menarik dari Tukar Tiub



Walaupun logo halal pada tirai kedai Sport Toto itu terang-terang 'doctored' dan bersifat senda seram dari Hisham, tetapi kelibat pakcik bersampin itu macam betul. Agak-agak lah pakaian tu kalau iyepun nak berjudi.

Tapi rasanya orang beratur ni kat kaunter tiket. Lawak juga.

Layan Piala Thomas

Peringkat Kumpulan Malaysia lawan Jepun. TV1 dan TV9 tunjuk coverage yang sama. TV1 kat rumah teruk, tapi ulasan dibuat oleh Hj Hasbullah. TV9 cantik, tapi ulasan 'hancur' oleh Bakar & Tabah. Kalaulah aku boleh tengok TV9 dan dengar ulasan Hj Hasbullah di TV1 serentak, kan bagus.

Monday, May 10, 2010

Blog Update dari iGoogle

iGoogle adalah low class Social Network site. Dia lebih kepada URL dan bookmark management tools. Salah satu feature baru ialah boleh update ke blog terus dari iGoogle. Khas untuk domain blogspot.com semestinyalah. Ya posting ini dari iGoogle

Monday, May 03, 2010

Tafsir Online

http://www.alquran-melayu.com/

IIUM punya.
http://www.iiu.edu.my/deed/quran/malay/index.html

Tafsir site dari Indonesia ini ada ayatnya sekali. Mantap di HT kot pasal macam biasa tengok dalam CD MT.
http://balikpapankota.depag.go.id/AlQuranDigital/s001a001.htm

Thursday, April 29, 2010

Direction of linux

Recently I was involved in a conversation on a Linux mailing list regarding the current state of the operating system. Outside of all the glad-handing and back-patting (well-deserved, I must say), one of the issues that was brought up was emulation. Not like WINE (and I know, Wine Is Not an Emulator), but in the sense of whether or not Linux should emulate Windows or Mac. Because it is so simple to configure the Linux desktop to look and behave like either Windows or OS X, there are many that espouse doing so.

I had to step in and ask the question that I had hoped was on everyone’s mind.

Why?

...bla bla bla

Should Linux try to be another operating system?

* No! (49%)
* It can be whatever it wants (44%)
* Yes - Windows (3%)
* Yes - Amiga (3%)
* Yes - OS X (2%)

Total Votes: 1,493
Loading ... Loading ...

What Linux does best is bend without breaking. It’s so flexible it can be whatever you want it to be. That is the key strength of Linux. But what Linux shouldn’t do is bend in the direction of another operating system with the hopes of fooling others into thinking Linux is something it’s not. I have seen the attempts at making Linux look and act like XP or OS X or Windows 7. Why bother with that? Just because it can do it, doesn’t mean it should. Who said one desktop is better than the other? What matters is which desktop is right for the user.

So developers shouldn’t bother trying to make Linux into something its not. Linux is Linux and that, my friends, is good enough.

My remarks: Interesting. I'm not saying that you are obsess trying to stick to Linux uniqeness, me myself love the originality of Linux. The CLI, the yum or apt-get and so on. But to some Windows users out there, they are really afraid of using Linux. Myth, propaganda whatever, the point is one XP feel Ubuntu or Mac flavoured Fedora is necessary when it come to bring Linux beginner into the community. When the time come, they will appreciate the Linux the way we think 'Linux is Linux' way.

Thursday, April 22, 2010

Layan Pullman


Ini bukan dalam premis Pullman. Kompleks Sukan Air Precint 6 ni kawasan awam, jadi boleh cuci mata ala Morib.

Tazkirah


Lubang yang kecil di dalam kapal laut ibarat kubur yang besar - ar Rasyid

Tuesday, April 20, 2010

Kulaijaya?

Sejak bila? Tak cukup ranggi ke nama Kulai tu? Ntahler

Sunday, April 18, 2010

Clue for newborn name

Untuk mak-mak/pak-pak saudara dan sepupu2 baby. Hari ni hari ketujuh, semua dah tak sabar nak tahu nama baby. Betul ke suspen sangat. Relax, baru daftar tadi. Ini klu nama baby

1. Original name of sahabiyyah (of Rasulullah) 10 pts if you guess from here
OK. lets proceed

2. Mother of Anas bn Malik

3. Her mahar to 2nd marriage, syahadatain of his future husband

Enjoy guessing

Updated 7 May 2009. Hebat muhammad Black! Spellingnya ialah Ghumaisha'.

Thursday, April 15, 2010

Layan Old Timer Coffee


Mee Kari agak terangkat. Kopi hitam dia mengingatkan aku kepada kemantapan kopi FAMA yang diancam kepupusan.

Cabaran 2 ke 3

Bukan benda baru bagi kebanyakan orang berkeluarga. Cuma aku yang agak jakon jadi bapa beranak 3. Sekarang bersurirumah sepenuh masa, walaupun sempat hantar feasibility report dari rumah. Syukur zaujati bukan operation atau kena stiches, dia agak kuat sekadar urus diri sendiri. Dua tiga hari ini senyum sahaja, hilang penat tengok senyuman baby.

Retro: Futsal


Tempat layan peluh. Teruknya tempat ni sekarang.

Hati Pakcik Siapa Yang Tahu

Setiap kali aku pulang ke kota kecil ini, setiap kali itulah pakcik tua itu kutemui. Di pasar, di tempat beli tebu, di kedai makcik tempe berlada atau sekadar laluan biasa ke pekan dari rumahnya.
Pakcik itu bukan pakcik yang asing padaku. Seingat aku dia kenalan ayah. Ayah pernah cerita betapa hebat dia di gelanggang badminton. Aku juga mengenali anak tunggalnya, budak lelaki yang terlebih otot dan rangka berbanding rakan sekelasnya. Dia muda beberapa tahun dariku, tetapi aku ingat dia kerana kelincahannya menjadi tekong sepak takraw. Bukan, bukan wakil sekolah, sekadar ketika kelas pendidikan jasmaninya. Itu yang sempat aku rakam di kotak kepalaku dari celah tingkap kelas, kira-kira 22 tahun yang lalu. Aku berkira-kira dia akan mewakili sekolah kerana badannya yang besar sesuai sebagai atlit, walaupun ayahnya penggemar sukan badminton, seperti juga ayahku, seperti juga aku ketika itu. Pakcik memang sangat sayangkan anak tunggalnya itu, dia juga sudah tua, kemungkinan untuk menimang cahayamata susulan agak kecil kemungkinannya. Jadi memang dia disayangi umpama menatang minyak yang penuh.

Mengapa setiap kali aku melihat pakcik itu aku teringat anaknya? Dan mengapa setiap kali teringat anaknya itu juga aku teringatkan arwah ayah?

Ketika aku mengaji di universiti, ayah pernah memberitahuku bahawa pada suatu ketika, anak pakcik itu, yang ketika itu berusia sekitar 15 tahun, mengalami kemalangan motorsikal. Motorsikal pembelian pakcik itu untuk anak tunggal kesayangannya. Di kampung 15 tahun adalah umur biasa untuk membawa motorsikal. Sayangnya anak itu mungkin kurang cermat atau hilang kawalan menyebabkan dia terbabit dalam kemalangan yang kemudiannya meragut nyawanya.

Sukar untuk aku membayangkan perasaan pakcik itu ketika itu, walaupun aku pasti hatinya pasti hancur musnah. Sekarang, setelah hampir sepuluh tahun selepas kejadian itu, selepas tiga tahun ayahku sendiri tiada lagi, setiap kali aku terserempak dan memerhatikannya, hatiku menjadi sayu. Terbayangkan hidupnya selama ini tanpa satu-satunya anak yang disayang. Pergi tanpa pesan, pergi tanpa tanda, pergi tanpa waris. Hidup pakcik itu sehari-hari sepi, meneruskan perjalanan tanpa gelak ketawa anak yang mungkin sekarang sudah bernikah dan beranak pinak.

Aku sedih atas pemergian ayah, namun aku juga simpati atas nasib pakcik itu. Hati ini begitu meruntun setiap kali melihatnya, mungkin kerana perasaan seorang bapa sudah mula mengalir dalam diri ini. Aku doakan mereka dapat berjumpa di akhirat kelak. Amin.

Wednesday, April 14, 2010

Friday, April 09, 2010

Wow! Blog berani

Memang dahsyat. Takde gambar explicit jangan risau. Cuma kagum dengan keberanian penulisnya. Kalau artis dah lama kena suruh minta maaf.
http://luqiee.livejournal.com/157965.html

Tuesday, March 30, 2010

Pergi Parlimen


Nak dengar Anwar Ibrahim buat pendedahan ttg APCO

Friday, March 26, 2010

Retro: 26 March 10 years ago

Sunday 26 World:

Presidential elections are held in Russia, and Vladimir Putin is elected President.

Sunday 26 Myself:

Struggling to submit an assignment for "Science & Social Development Philosophy" subject. Phew!

Monday, March 22, 2010

HTC Incredible

According to some analysis, except for Software aspect (185000 apps on iPhone), this android based OS is much better than iPhone. Risk anyone?

Tuesday, March 09, 2010

May The Sauce be with You

Backtrack is back on track. The version 4 is now Ubuntu based. Some people like it some don't. While me myself still comfortable with BT3. The wallpaper is the main attraction

Monday, March 08, 2010

Akibat timang bayi keterlaluan

Dari email


Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain.. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.
Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).
Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.




Health Info
SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.
Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.....( occupational stress ).

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.
PENCEGAHAN
1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.
3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
4. Minta bantuan orang lain.

Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.
Kiriman email dari rakan untuk dikongsi
TOLONG PANJANGKAN EMAIL INI KERANA KITA ADALAH MAHLUK ALLAH YANG PENYAYANG.....

Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya(meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”

Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi

Wednesday, March 03, 2010

Nando Web Art: Fast, Elegant and Fun



Go and see for yourself at http://www.nandos.com.my/index1.html

Yes, it is indeed a website. Everything is animated. Just like old school HTML with Flash and Adobe Photoshop thing, but thanks to new tech, it is superfast. Oh I really miss my website development days!

Monday, February 22, 2010

Layan Sony Ericsson baru


SE Satio. Tapi bukan wa punya beb. Sedara. Tapi wa bangga. Aino aino

Saturday, February 13, 2010

Bond vs Bourne

Dah lama aku nak tulis pasal depa berdua ni. Orang kecoh dengn Bond, namun aku tetap suka Bourne. Bukan kerana pendokong wataknya Matt Demon yang berbakat besar itu, tetapi kerana plot dan pengembangan wataknya yang sentiasa segar dan realistik. Aku senaraikan beberapa perbezaan watak mereka.

Bond: Spy British yang kekal dengan satu nama atas apa situasi
Bourne: Trained assasin yang punya pelbagai nama dan pelbagai warganegara

Bond: Raja Gadjet. Semua benda dari kasut hingga kereta ada kegunaan bombastik yang direka oleh pakar senjata dan teknologi
Bourne: Peralatan yang digunakan ialah apa yang dijumpai atau dilihat.

Bond: High profile life. Selalu berada di dalam grand event untuk "mencari maklumat"
Bourne: Stay anonymous. Untuk memastikan dia sentiasa tidak dikesan, dia tidak kekal dengan satu handphone atau akaun internet.

Bond: Kaki perempuan. Satu film ada dua perempuan.
Bourne: Setia kepada isteri. Antara motif utama untuk balas dendam kematian isteri. Sukar menerima heroin comel kerana masih teringat mendiang isteri.

Apa lagi?

Teka-teki gender baby

Zaujati sudah 8 bulan. Masa ini ke mana sahaja pergi orang mesti tanya bayi lelaki ke perempuan. Oleh kerana kami sudah ada sepasang, kami tidak begitu ambil pusing. Apa sahaja yang allah kurniakan, kami syukur alhamdulillah. Namun teka-teki jantina bayi kekal sebagai isu besar bagi keluarga yang menanti kehadiran orang baru. Aku tertarik untuk ulas perkara ini kerana ia umpama perang mitos lawan saintifik. Ada orang kata kedudukan perut (kandungan) macam muncung sedikit, dari belakang tak nampak perut. Kata orang kemungkinan besar bayi lelaki. Kemudian zaujati sejak mengandung sangat rimas dengan benda-benda perhiasan macam rantai, gelang dan sebagainya. Padahal masa tak mengandung, kalau ke shopping complex, mesti hilang sekejap di celah-celah kedai jual aksesori. Itu satu lagi petanda di dalam tu bayi lelaki. Satu perkara lagi kalau zaujati pegang atau dokong bayi perempuan, mesti bayi perempuan tu relax dan tak cuak. Macam dia suka orang dalam perut tu. Satu lagi petanda bayi lelaki.
Namun dari beberapa check-up, walaupun doktor tidak beri jaminan 100%, besar kemungkinan perempuan. Dari scan, sekiranya lelaki, ia akan mudah dikesan. Buat masa ini, kebanyakan doktor kata perempuan. Jadi apa gender baby yang sebenarnya?
Wallahu aklam bissawab

Monday, February 01, 2010

Mangga King


Setelah 2 tahun 3 bulan, akhirnya buat pertama kali pohon mangga di hadapan rumah telah berbuah. Dari setangkai penuh bunga benihnya, hanya sekitar 5 biji yang menjadi buah kecil. Betul kata si penjual pokok, lepas 2 tahun pasti mula berbuah. Syukurlah. Sekarang nak kena belajar protect buah tu. Semut dah mula buat kacau, ish ish ish

Saturday, January 23, 2010

Gerakan Terselubung yang Memusuhi Islam: Communism

Terdapat beberapa mazhab. Pertama Pure Communism iaitu Marxisme. Pada Karl Marx, masyarakat bebas adalah masyarakat tidak ada kelas, tidak ada konstitusi negara atau perlembagaan. Ia selalunya diasaskan dari revolusi oleh kaum prolitery (orang ramai). Agama dan kebendaan adalah mainan kaum borjuis (orang kaya). Boleh baca wiki atau marxisme.org.

Karl Marx dan Lenin adalah pembuat teori, mereka pemikir tetapi Stalin adalah eksekutor. Komunis juga telh mengalami evolusi kerana sejarah moden menunjukkan fahaman ini telah lahir di dalam bentuk negara.

Buku Salah Faham tentang Islam tulisan Muhammad Qutb (adik Syed Qutb) mengulas dengan cantik perihal komunis, bagaimana ia datang sebagai solusi kepada penindasan kaum bangsawan dan orang kaya terhadap kaum petani dan orang miskin. Namun ia secara tabienya runtuh kerana terlalu ideal dan pendokong-pendokongnya mengubahsuai idea asal Marxisme sehingga memberi peluang pemimpin-pemimpinnya menyeleweng.

Satu lagi pandangan jahiliyyah komunis adalah tentang moral. Moral adalah persepsi masyarakat. Ini bermakna sekiranya membunuh orang tua kerana mereka tidak cukup kuat untuk membuat revolusi, ia adalah nilai yang boleh diterima. Sekiranya berzina adalah sesuatu yang normal, maka ia bukanlah sesuatu yang tidak bermoral. Ia nilai yang boleh diterima masyarakat tersebut. Ini jelas bertentang dengan masyarakat Islam kerana hubungan seks mestilah di atas akad nikah. Sekiranya institusi keluarga tidak dijaga, ia akan meruntuhkan masyarakat dan seterusnya negara.

Komunis dijangka akan kembali mendapat tempat di hati pemuda-pemuda kerana ia jawapan terbaik kepada sistem kapitalis yang semakin mencapai klimaks dan bakal runtuh. Namun sekiranya dua fahaman ekstrem ini mahu dicari titik keseimbangannya, maka solusi yang ditemui bahkan lebih baik adalah Islam.

Konsep Islam dalam ekonomi seperti Baitul-Mal, zakat, korban, sedekah dan gesaan mengejar dunia tanpa melupakan akhirat adalah jawapan kepada kapitalis dan komunis. WAllahu a'lam

Celcom Broadband at Seksyen 9 BBBangi

Saturday, January 09, 2010

Sesak habis


Mana-mana solat Jumaat memang sesak. Kawasan-kawasan kampung yang berhampiran Putrajaya, biasalah kalau sembahyang sebelah bilik wudhu' atau di tempat letak selipar. Adus seksa

Retro: Frederic Omar Kanoute


One year ago, this devoted sportmen display his inside T-Shirt "Palestine" when scoring a goal. A true muslim fighter!

Frederic Kanoute is facing a fine from the Spanish football federation for revealing a T-shirt expressing support for Palestine during a match.

The Mali striker lifted his Sevilla shirt over his head after scoring in the team's 2-1 Copa del Rey win over Deportivo La Coruna on Wednesday.

He displayed a black T-shirt on which the word "Palestine" was printed in several languages.


For more http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/africa/7818831.stm