Saturday, November 27, 2010

Retro: Kempen Derma Darah

Tahun 1996 semester 2. Satu-satunya kelab Ko-Kurikulum yang masih ada kekosongan. Persatuan Bulan Sabit Merah. Itu persatuan yang aku ceburi bertahun-tahun di sekolah. Aku rasa bosan pakai baju putih berkawad tengah panas. Tetapi sistem pendaftaran ala barbarian yang menyebabkan kami berasak-asak di tingkap pejabat akademik (bayangkan beratur dan berasak-asak hanya untuk ke tingkap kecil, bukan pintu bukan kaunter), aku dan fellowship yang lain sebenarnya tiada pilihan lain. Aku masih ingat Bak dan Mat death terjerit dari depan tingkap tanya OK ke masuk PBSM. Aku kata layan, maka itulah permulaan cerita bagaimana kami tercongok di kempen derma darah.

Aktiviti PBSM di uni canggih sikit bukan berkawad atau demo balut kaki orang, tetapi aku dan felloship ditugaskan untuk handle Kempen Derma Darah sempena hari Ko-Q uni. Memang klasik. Ketua aku mengelat. Dia lantik aku, penolong ketua kelas Ko-Q PBSM untuk jadi Pengarah Kempen.

Hari Ko-Q uni memang meriah, semua persatuan dan kelab ada booth masing-masing. Penuh satu dewan. PBSM dapat tempat depan pintu masuk Dewan Konvo. Aku dan Fellowship distribute kerja, dari urusan Hospital sehingga sediakan makanan, yelah selalunya kena makan selepas ambil darah. Depa jaga makan aku memantau perjalanan kempen dan panggil/ajal/rayu pengunjung masuk ke kem derma darah. Ada sekali tu aku ajak sorang cik cantik manis ni masuk dia menolak manja cakap taknak. Fellowship kata dia parking Mercedes pinky dia depan dewan. Hebat. Dah lama tu ada member bagitahu itu Tengku Mona adik Sultan Johor sekarang. Bangga aku cerita aku pernah 'mengayat' dia. Anyway...

Jadi perayu memang bagi confidence kepada aku untuk communicate dengan orang ramai. Kalau tiada peluang begini rasanya aku masih rasa malu nak bercakap dengan crowd. Rasa macam hilang separuh hidung ketika bercakap. Tetapi bila ada pengunjung yang setuju derma, rasa bertambah yakin dan berani bercakap dengan orang ramai. Pengunjung macam-macam. Ada first timer, ada old timer. Ada orang pitam, ada yang macam ok jalan dua tiga langkah dah terduduk tepi tangga dan sebagainya. Memang banyak pengalaman. Aku tak pernah terlintas sepanjang kempen itu untuk derma darah. Bulan depan ada derma darah di office aku cadang nak derma. kelakar pula teringat cerita ketika di uni dulu.

No comments: