Thursday, December 01, 2005

Your Behaviour Info For Sale

Cara perniagaan dewasa ini dijalankan bukan sekadar jual dan beli. Ia melibatkan jual, beli dan rekod pembelian. Rekod pembelian ini adalah data mentah yang secara kolektifnya akan bertukar kepada informasi. Informasi ini adalah kuasa yang berupaya melakukan lebih dari sekadar membeli dengan kerelaan. Kemungkinan kita akan membeli secara dipaksa, tanpa kita sedari. Kerana itulah setiap free service yang Google tawarkan perlu dipandang serius. Kerana itu juga setiap kali menaip butir-butir peribadi di internet, kita perlu siapkan pendinding. Pendinding itu adalah dalam bentuk butir peribadi yang mewakili kita di dunia cyber, tetapi tidak di dunia sebenar. Ia menjana idea untuk melancarkan software "Fraud Identity Generator" sebagai mengaburi mata pengumpul-pengumpul maklumat di database Google yang ketagih maklumat anda.

Sekiranya kita rasa kita sudah cukup bijak dengan menggunakan nama login, gender, age, location, dan address yang pelbagai, fikir semula. Bukan itu sahaja yang dicari oleh penghirup maklumat ini. Bayangkan anda memasuki suatu kenderaan bernama Google, yang berupaya merekodkan semua perjalanan anda, dengan siapa anda berinteraksi, apakah buku kegemaran anda, apakah hobi masa lapang anda dan apa yang anda suka dengar atau genre movie kegemaran. Semua itu akan menjadi suatu data berstruktur yang bukan sahaja melibatkan personal ID, tetapi juga perilaku, jiwa dan pemikiran. Ia berupaya menjana banyak lagi peluang busines. Contoh kalau saya tahu anda suka anda suka dengar Iron Maiden, pasti saya hantar update tentang band berkenaan. Kalau anda suka baca Enid Blyton, pasti anda akan terima email-email tentang buku-buku adventure dan sebagainya.

Dan lebih teruk kalau ia berupaya membentuk data dalam skala yang lebih besar, melibatkan sesuatu masyarakat, bangsa dan negara. Data yang dikumpul secara kolektifnya akan dapat memberi gambaran tentang sifat sesuatu bangsa. Adakah bangsa itu berani, penakut atau kedua-duanya. Ia akan menjadi senjata ampuh melemahkan sesuatu kelompok tanpa disedari oleh kelompok berkenaan.

Maka selamat tinggal M-16, C4 dan nuklear. Inilah senjata alaf baru yang lebih halus dan menggemparkan.

6 comments:

encik_roy said...

betul tu abg abouti. Bak kata mamat Germen yang bagi talk kat bilik mercuri ari tu, ia seolah-olah ade pemerhati di sebalik cermin rumah kita yang sentiasa memerhatikan kita. Maknanye kita still ade colonalize(penjajahan) walaupun dalam dunia siber.

encik_roy said...

betul tu abg abouti. Bak kata mamat Germen yang bagi talk kat bilik mercuri ari tu, ia seolah-olah ade pemerhati di sebalik cermin rumah kita yang sentiasa memerhatikan kita. Maknanye kita still ade colonalize(penjajahan) walaupun dalam dunia siber.

nbn said...

Yep...that's correct...

salam perkenalan

hypertension said...

Hi All! Like your site. found it surfing for my favorite topic!! Keep sharing!
All the best,hypertension

Khairul Nizam Zainon said...

Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website kaya dengan cepat. Peluang kaya dengan cepat di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

Rockerz said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang cara mudah buat wang di sini.