Thursday, October 13, 2005

Google Talk: Apa agenda Google?

Selepas Google Map dan Earth Google, kini muncul pula Google Talk. Ia mirip Skype dan YM versi baru. Sekarang Google ada kebanyakan perkara atau yang boleh di jadikan database berkenaan seseorang pengguna. Mula-mula email account (dahlatu@gmail.com), kawan-kawan kita di Online Buddies (Gtalk), maklumat secara terantai mengenai semua kawan-kawan kita di internet melalui Google Account (Orkut), kemudian apa yang kita surf di internet (Google search engine) dan banyak lagi perkara. Di dalam pengkajian P2P, benda ini disebut seperti suatu comunity interest. Tetapi cara Google yang tidak telus membuatkan pengguna seperti dahlatu terasa seperti dirinya diperhatikan di internet. Ia seperti Jabatan Pendaftaran Dunia yang tidak bertauliah dan mengumpul maklumat peribadi kita tanpa kita sedari.

Tambahan: Kalau anda memilih untuk install Google Taskbar, kemungkinan anda akan terinstall Google Desktop. Ia lebih merbahaya kerana boleh mengindeks keseluruhan file dalam komputer anda. Maklumat peribadi berpotensi besar diambil dari PC anda tanpa disedari.

1 comment:

Anonymous said...

An answer to the $100 PC?
Well, perhaps we are missing the solution because we are limiting ourselves to traditional conceptions of a PC.
Find out how you can buy & sell anything, like things related to private road construction on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like private road construction!